Πώς η επένδυση του Ομίλου VW θα μεταμορφώσει την Astypalea

Το έργο της Αστυπάλαιας θα διαρκέσει 6 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το νησί θα αποκτήσει ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας, υιοθετώντας σύγχρονες λύσεις όπως ηλεκτρικό ρεύμα, κοινή χρήση και κοινή χρήση οχημάτων, παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με μια φράση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου και επιστήμονα Αριστοτέλης, υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen AG περιγράφουν τη σημασία της επένδυσης της εταιρείας στο νησί της Αστυπάλαιας, η οποία σφραγίστηκε το πρωί της Τετάρτης 4/11 με Υπογραφή MoU μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γερμανικού Κολοσσού.

«Στις πιο σκοτεινές στιγμές μας πρέπει να επικεντρωθούμε στο φως“, Δήλωσε χαρακτηριστικά – ο γεννημένος στην Αθήνα- Margo Tsirigotis Oge, μέλος του Volkswagen Group Global Sustainability Board από το 2016, για να προσθέσει: «Το έργο Astypalea είναι ένα φως στο σκοτάδι και θα δείξει το μέλλον της καθαρής κινητικότητας».

Η παρουσίαση του μνημονίου συνεργασίας έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Maximos Palace, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κόστα Φραγκογιάννη, να μιλήσει με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, Δρ Herbert Diess.

Έξυπνο και βιώσιμο νησί

Το έργο ονομάζεται “Smart & Sustainable Island” και στοχεύει να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα πράσινο και έξυπνο νησί. Ο στόχος είναι να γίνει η Αστυπάλαια η πρώτη θέση στον κόσμο που θα πετύχει τα επόμενα χρόνια μηδενικές εκπομπές.

Το ποσό της επένδυσης από τον Όμιλο Volkswagen ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επενδύει από την πλευρά της άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από διάφορα προγράμματα. Όλο το έργο για τον μετασχηματισμό του νησιού θα διαρκέσει 6 χρόνια.

Πως θα γινει αυτο;

Το νησί έχει περίπου 1.300 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότεροι από 70.000 τουρίστες περνούν εκεί τις διακοπές τους. Στο νησί υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 οχήματα με θερμικούς κινητήρες, οι οποίοι θα αντικατασταθούν σταδιακά από καθαρά ηλεκτρικούς, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, μεταφορές, φορτηγά ή σκούτερ.

Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθεί δίκτυο 230 σταθμών φόρτισης, δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα τεθούν σε λειτουργία που θα εκσυγχρονίσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες των νησιών.

Αυτές οι υπηρεσίες θα αντικαταστήσουν το στόλο των παλαιών και ρυπογόνων λεωφορείων και θα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο σε κάθε μέρος του νησιού. Ταυτόχρονα, ηλεκτρικά σκούτερ και ηλεκτρικά ποδήλατα θα προστεθούν στο πρόγραμμα κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συνολικά, όταν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως στο νησί, θα υπάρχουν περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα.

Από πού θα προέλθει ο ηλεκτρισμός;

Η Astypalea καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια από γεννήτριες ντίζελ. Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, καθώς μεγάλο μέρος της ζήτησης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυκλοφορία θα καλυφθεί από συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τα οποία θα εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση στο νησί. Έτσι, ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Πρόγραμμα Astypalea / Volkswagen Group
Πρόγραμμα Astypalea / Volkswagen Group
Πότε θα ξεκινήσει το έργο;

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα στο νησί αναμένεται να τεθούν σε χρήση, τα οποία θα προορίζονται για δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, λιμάνια, δημοτικά οχήματα). Θα ακολουθήσουν τα πρώτα ιδιωτικά οχήματα. Οι κάτοικοι που θα εισέλθουν στη διαδικασία αντικατάστασης του θερμικού τους οχήματος με ηλεκτρικό θα επωφεληθούν από ειδική επιδότηση, το ποσό της οποίας θα είναι περίπου 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, στα μέσα του 2021, θα ξεκινήσουν οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτας.

Γιατί στην Αστυπάλαια;

Σύμφωνα με τη Volkswagen, η Astypalea προσφέρει τις ιδανικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Ποιοι είναι αυτοί;

– Ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού κινητικότητας ξεκινά από το μηδέν.
– Προσφέρει σαφώς καθορισμένη και κλειστή περιοχή χωρίς περιορισμούς
– Το νησί είναι το σωστό μέγεθος για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συστημάτων μεταφοράς.
– Τέλος, ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας που αγκάλιασαν την ιδέα από την πρώτη στιγμή.

Ποιες μάρκες συμμετέχουν στο έργο;

Το Volkswagen Group θα φέρει το πλήρες φάσμα των μελλοντικών τεχνολογιών του στην Astypalea. Η Volkswagen θα αναλάβει το μέρος του αυτοκινήτου, με τα e-up!, ID.3 και ID.4. Η Volkswagen Commercial Vehicles θα ασχολείται με επαγγελματικά οχήματα, η SEAT με το σκούτερ, η Elli θα αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης και το UMI Urban Mobility International μαζί με το We Share θα αναπτύξει τις υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων και οδήγησης.

Το νησί της Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια, με έκταση περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκους και επισκέπτεται κάθε χρόνο από περίπου 72.000 τουρίστες. Διαθέτει πολύ περιορισμένη υπηρεσία μεταφοράς με δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο σε μια μικρή περιοχή του νησιού. Επί του παρόντος, η ζήτηση ενέργειας καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηγές ορυκτών καυσίμων. Το νησί φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρος για τον αειφόρο τουρισμό τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου υποστηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα.

Δηλώσεις για το έργο

Κύριος. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωσε: “Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ομίλου Volkswagen. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων της και ουδέτερη από άνθρακα εταιρεία έως το 2050, σε συνεργασία με εμάς, ένα ευρωπαϊκό έθνος σε πλήρη μεταμόρφωση».

Ο Δρ Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Group, δήλωσε: “Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η 100% κλιματική ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και το έργο Astypalea θα δείξει ότι αυτό είναι ήδη δυνατό σήμερα. Η ηλεκτροκινητικότητα και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα ουδέτερο άνθρακα μέλλον».

Κύριος. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: “Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο πρόγραμμα «Smart Green Island» στη χώρα μας, το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για το μέλλον μας. Η ηλεκτρική ενέργεια και ένα ολιστικό, πράσινο και βιώσιμο σχέδιο δράσης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Σε συνδυασμό με ένα καινοτόμο σύστημα δημόσιων μεταφορών, μετατρέπουμε τις φουτουριστικές ιδέες σε πραγματικότητα».

Κύριος. Αντώνης Μαυριδόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Kosmocar, δήλωσε: “Η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ομίλου Volkswagen, να καταστήσει την Αστυπάλαια το πρώτο νησιωτικό νησί της Ευρώπης, όπου το κίνημα θα είναι έξυπνο και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, με ουδέτερο αποτύπωμα κλίματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα. εμείς και ο Όμιλος Volkswagen».

Πηγή 1, 2

.Source