Πώς αλλάζει η αυτοκινητοβιομηχανία στα βήματα της Apple

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει, μεταμορφώνεται και ακολουθεί το παράδειγμα της Apple, με το λογισμικό να παίζει βασικό ρόλο.

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει, μεταμορφώνεται, καθώς και όλες οι βιομηχανίες που θέλουν να προσαρμοστούν και συνεπώς επιβιώνουν στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει ο ψηφιακός κόσμος.

Η λέξη κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι “λογισμικό». Λογισμικό, στη νέα εποχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ο βασιλιάς. Και οι εταιρείες βασίζονται σε αυτό για να προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στους πελάτες τους. Αυτό, σε τελική ανάλυση, γράφτηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Linkedin από τον ισχυρό άνδρα του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess.

“Το αυτοκίνητο θα γίνει η πιο εξελιγμένη συσκευή Διαδικτύου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, το αυτοκίνητο θα γίνει προϊόν λογισμικού.”

Κατά κάποιο τρόπο, η αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει τη δική της αναστάτωση. Όπως αυτή που άλλαξε δραστικά την αγορά κινητών τηλεφώνων τον Ιανουάριο του 2007. Όταν αργά Ο Steve Jobs εισήγαγε το καινοτόμο Iphone.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η Tesla και κατάφερε. Ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων αφιερωμένος στην κατασκευή προηγμένων καθαρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που πέρασαν από χίλια κύματα, πλησίασε την πτώχευση, αλλά χάρη στην πίστη και τη νοημοσύνη του Elon Musk κατάφερε όχι μόνο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον τομέα του σήμερα, αλλά και να οδηγήσει τις εξελίξεις στα παγκόσμια αυτοκίνητα.

Πρόσφατα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής WM Motor Co., Φρίμαν Σεν συνέκρινε τον Tesla με την Apple, λέγοντας:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Tesla ήρθε στην Κίνα, γιατί η Tesla είναι σαν την Apple τις πρώτες μέρες: εκπαιδεύει ολόκληρη την αγορά».

Λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS)

Τα μοντέλα του δεν είναι απλώς μέσα μεταφοράς, αλλά μέρος ενός οικοσυστήματος που δημιουργεί εμπειρίες. Είναι “smartphone σε τροχούςΚαθώς τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί και έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που προσφέρουν υπηρεσίες που κανείς δεν μπορούσε καν να φανταστεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Πρώτα απ ‘όλα, πραγματοποιούνται ενημερώσεις λογισμικού που επιδιορθώνουν ορισμένα σφάλματα ή συστήματα αναβάθμισης, ακόμη και προσφέρουν βελτιωμένη αυτονομία OTA, δηλαδή πάνω από τον αέρα, χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να επισκεφθεί ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο που θα κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις. Και δεν σταματά εκεί, καθώς έχει διασφαλίσει ότι τα οχήματά του είναι εξοπλισμένα με υλικό που μπορεί να υποστηρίξει πολλές λειτουργίες, τις οποίες προσφέρει φυσικά στη σωστή τιμή.

Για παράδειγμα, σε λίγα λεπτά ο ιδιοκτήτης ενός Tesla μπορεί να αγοράσει από το smartphone του μια αναβάθμιση που θα βελτιώσει την απόδοση του αυτοκινήτου ή θα αγοράσει το πλήρως αυτόνομο σύστημα οδήγησης (FSD), το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο ως συνδρομητική υπηρεσία. Αυτή είναι η βασική στρατηγική της Apple που έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα το οποίο εξελίσσεται συνεχώς όχι μόνο όσον αφορά τα προϊόντα αλλά και το λογισμικό.

Και σε αυτήν τη νέα εποχή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εταιρείες τεχνολογίας διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παζλ. Η Apple είχε εδώ και χρόνια το μυστηριώδες πρόγραμμα Project Titan για αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης. Στη συνέχεια, είναι το Google με Android Auto, ο Android Automotive και φυσικά Waymo, το αυτόνομο λειτουργικό σύστημα οδήγησης, με το οποίο σκοπεύει να αλλάξει την εικόνα του ταξιδιού και της μεταφοράς.

Κινητικότητα – Μεταφορά ως υπηρεσία

Και η εικόνα των κινήσεων αλλάζει και διαμορφώνεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη. Ένας πιο «επιθυμητός» πελάτης, ενημερωμένος, που έχει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συσκευή (smartphone), που δεν θέλει να χάνει το χρόνο του και που έχει απεριόριστες επιλογές.

Έτσι, η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσει πελάτες που δεν θέλουν να κατέχουν οχήματα προσφέροντας λύσεις κινητικότητας και μεταφοράς ως υπηρεσίες. Κατά κάποιο τρόπο νέοι όροι έχουν έρθει στη ζωή μας, όπως μοτοσυκλέτα, χαλάρωση, μοτοσυκλέτα αυτοκινήτων, μίσθωση, όπου όλοι μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάγκη των ταξιδιών τους για όσο χρονικό διάστημα θέλουν και με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν. Μπορεί να προσαρμόσει το ποσό που θέλει να δαπανήσει σε μηνιαία βάση, χωρίς το άγχος της ασφάλισης ή της συντήρησης του οχήματος.

Όλες αυτές οι λύσεις και υπηρεσίες θυμίζουν κάπως το πρόγραμμα αναβάθμισης που προσφέρει η Apple, μια συνδρομητική υπηρεσία μέσω της οποίας ο πελάτης μπορεί να αλλάζει συσκευή (Iphone) κάθε χρόνο.

Γιατί όμως η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται σε νέες λύσεις;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν στην υιοθέτηση νέων λύσεων. Μία από αυτές είναι οι ανάγκες της νέας γενιάς καταναλωτών που αναφέρονται παραπάνω.

Ένα άλλο και πολύ σημαντικό είναι η μάχη για τα δεδομένα. “Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας”, δήλωσε ο CEO της CDK Global και πρώην CEO της Intel. Brian Krzanich.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα συνδέονται στο Διαδίκτυο και είναι μηχανήματα παραγωγής δεδομένων. Πολλά δεδομένα που φυσικά θα ήθελαν να έχουν όλες οι εταιρείες για αξιολόγηση. Επειδή από αυτά τα δεδομένα αντλούνται χρήσιμα συμπεράσματα για τις συμπεριφορές του οδηγού καταναλωτή και βάσει αυτών σχεδιάζονται στρατηγικές και δημιουργούνται νέα προϊόντα.

Ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζεται επίσης από το γεγονός ότι τώρα η αγορά αυτοκινήτων αλλάζει και παρασύρεται μαζί της το μέρος της τεχνικής υποστήριξης. Εντάξει, δεν είναι δυνατόν τα θερμικά αυτοκίνητα να εξαφανιστούν εν μία νυκτί, αλλά η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει επίσης άλλες επιμέρους δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες.

Πριν από μια δεκαετία, ο κατασκευαστής υπολόγισε ότι η πώληση ενός αυτοκινήτου θα αποφέρει σημαντικά έσοδα από αυτό καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του από το σέρβις, τα ανταλλακτικά και τις επισκευές. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκτός από το ότι είναι πιο οικονομικά καύσιμα, έχουν σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις συντήρησης από τα θερμικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, όλα τα νέα αυτοκίνητα, με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) ή plug-in, είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα (ADAS) που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει τροχαία ατυχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες ατυχημάτων μειώνονται και κατά συνέπεια η ανάγκη για ανταλλακτικά και επισκευές.

Βιωσιμότητα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους και μετατρέποντας τη λειτουργία τους.
Αρκεί όμως αυτό; Ή με άλλα λόγια, πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η λύση αλλαγής αυτοκινήτου κάθε 3 ή 4 χρόνια;

Σύμφωνα με Τζεφ Νταν, ειδικά για μπαταρίες, οι ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων Tesla μπορούν να διαρκέσουν έως και 10.000 κύκλοι (κύκλος πλήρους εκφόρτισης και επαναφόρτισης) ή 3,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες με σωστή φροντίδα και συντήρηση μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλα μοντέλα πριν από την απόσυρσή τους.

Ίσως αυτό να δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με βάση την ενοικίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για 3-4 χρόνια και την επαναχρησιμοποίηση μπαταριών. Ή γιατί να μην αντικαταστήσετε τις μπαταρίες.

Αυτή η λύση είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν από την Tesla, αλλά δεν πήγε καθώς η εταιρεία προτίμησε να επενδύσει σε γρήγορους φορτιστές. Αλλά υπάρχει η περίπτωση του κινεζικού NIO που πρόσφατα παρουσίασε το πρόγραμμα Battery as a Service (BaaS). Μια καινοτόμος υπηρεσία σε συνδυασμό με μείωση της τιμής των διαθέσιμων μοντέλων της κατά περίπου 10.000 $, για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ένα χωρίς μπαταρία. Η μπαταρία προσφέρεται ως συνδρομητική υπηρεσία με τον αντίστοιχο ιδιοκτήτη να επιλέγει εκείνη που τον εξυπηρετεί. Για να υποστηρίξει την υπηρεσία, η κινεζική εταιρεία δημιούργησε τους σταθμούς NIO Power Swap όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές του οχήματος, καθώς και η αντικατάσταση της μπαταρίας με προηγμένα ρομποτικά συστήματα, με τη διαδικασία να διαρκεί μόνο 3 λεπτά.

Πηγή

.Source