Δοκιμή κίνησης: Land Rover Defender 110 2.0 SD4 240 PS

Η ιστορία του πιο εικονικού ευρωπαϊκού 4×4, του Land Rover Series I R01, ξεκίνησε μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (1948) με σκοπό να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί μέσω του γεωργικού τομέα. Ταυτόχρονα, εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, αφού δεν είχαν όλοι το τζιπ που είχε υπηρετήσει τα διαπιστευτήριά του στον πόλεμο. Η τετρακίνηση, ο ισχυρός κινητήρας για την ώρα, οι δυνατότητες εκτός δρόμου και η μεγάλη πρόσφυση, έπιασαν τα μάτια των ανθρώπων και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Land Rover αποφάσισε να παρουσιάσει μια “πολιτική” έκδοση για τους λάτρεις της φύσης, την περιπέτεια και εξερεύνηση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο αυτοκίνητο που είδε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή, ήταν το Land Rover που οδηγούσε με διάφορους «εξερευνητές».

Η ολοκαίνουργια γενιά του θρυλικού 4×4 κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και διατίθεται σε δύο εκδόσεις αμαξώματος, τις 3-πόρτες 90hp και τις 5-πόρτες 110hp. Η σιλουέτα δύο όγκων του νέου Defender είναι άμεσα αναγνωρίσιμη για προφανείς λόγους, με κοντούς προβολείς, αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μεγάλους τροχούς (18 “έως 22”), περίμετρος πλαστικού αμαξώματος, εκτεθειμένο εφεδρικό, κάθετη κοπή στο πίσω μέρος, “Safari” παράθυρα ψηλά στο πίσω μέρος και ο χαρακτηριστικός πληθωρισμός στο προφίλ κάτω από την οριζόντια γραμμή των παραθύρων. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των εμπρός και πίσω φώτων διατηρεί δεσμούς με το παρελθόν χάρη στα μικρά τετραγωνικά στοιχεία φωτισμού που αναφέρονται στους γύρους της πρώτης γενιάς. Η εικόνα του είναι πολύ επιβλητική και σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι πολύ μεγάλος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τις διαστάσεις, το πιο πιασάρικο είναι το πλάτος (2,1 mm μαζί με τους καθρέφτες). Το μήκος του Defender 110 είναι σχετικά συμπαγές (4,76 m, 5 m με το αποθεματικό), ενώ το ύψος του αναμένεται να φτάσει τα δύο μέτρα.

Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα αλουμινίου D7x που είναι τρεις φορές πιο άκαμπτη από τον παραδοσιακό τύπο σκάλας που χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη γενιά. Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς, με διπλά ψαλίδια στο μπροστινό μέρος και πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος και υποστηρίζεται από βαρέως τύπου υποπλαίσια και cineblocks. Επιπλέον, υπάρχει μια επιλογή για συμβατικά ελατήρια ή ελατήρια αέρα, με τα τελευταία να ανήκουν στον τυπικό εξοπλισμό της 5-θύρας 110. Έτσι, η απόσταση από το έδαφος μπορεί να διαφοροποιηθεί από τον οδηγό ή κατά την κρίση του Terrain Response Σύστημα II. Εκτός από την προστασία σε μηχανικά μέρη, βοηθά επίσης στη βελτίωση της αεροδυναμικής με συντελεστή Cd 0,38.

Land Rover Defender 110 2.0 SD4 DRIVE 3

Με τυπικό κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού και προαιρετικά το πίσω μέρος, δυνατότητα αύξησης της απόστασης από το έδαφος (από 21,8 σε 29,1 cm) που αλλάζει τις γωνίες προσέγγισης / ράμπας / διαφυγής (30.1 / 22/37, 7 μοίρες αντίστοιχα στο χαμηλό και 38/28/40 μοίρες αντίστοιχα όταν σηκώνεστε), μικρές βοηθητικές σχέσεις, βοήθεια για απότομα σκαμπανεβάσματα και 90 εκατοστά υδάτινο πέρασμα εμποδίων, ο νέος Υπερασπιστής θεωρείται άξια συνέχεια της παράδοσης των προγόνων του. Εκκινεί επίσης τη λειτουργία WADE που μετρά το ύψος του νερού και σας ενημερώνει εάν μπορεί να το διασχίσει με ασφάλεια. Στο μοντέλο που δοκιμάσαμε, υπήρχε επίσης ένα αναπνευστήρα που επιτρέπει ακόμη και “καταδύσεις”, αρκεί να μπορείτε να δείτε πού πηγαίνετε. Για τους πάσχοντες εκτός δρόμου υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας τριών εξατομικευμένων προγραμμάτων οδήγησης για να το φέρουν ακριβώς στο μέτρο τους. Αυτό, σε περίπτωση που ένα από τα έξι προγράμματα του Terrain Response II -Normal, Wade, Rock Crawl, Mud & Ruts, Grass / Gravel / Snow and Sand δεν τα καλύπτει. Ή δεν θέλουν το σύστημα να επιλέξει αυτόματα ποιο πρόγραμμα θα “ακολουθήσει” μέσω των αισθητήρων που λαμβάνει για το έδαφος που διασχίζει. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε πόσες διαφορές θα κλειδώσετε (αυτόματη επιλογή, το κεντρικό ή το κεντρικό και το πίσω μέρος), το ύψος της ανάρτησης, την απόκριση του γκαζιού, την άμεση μετάδοση και τις «τακτικές» που θα κάνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ακολουθηστε. Όσον αφορά την πρόσφυση, μπορεί να φτάσει τους 3,5 τόνους για ένα ρυμουλκούμενο με φρένα.

Ευρύχωρο και ανθεκτικό
Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πρακτικότητα, την ανθεκτικότητα και την εύκολη διαμόρφωση. Έτσι, η εικόνα είναι -προφανώς- ασύγκριτα αναβαθμισμένη σε σύγκριση με τον Υπερασπιστή του παρελθόντος όσον αφορά την ποιότητα, την εμφάνιση και την τεχνολογία. Το ταμπλό είναι απλό και το ρηχό βάθος του αναφέρεται στον αρχέτυπο. Υπάρχει ένα τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με πλήκτρα που αλλάζουν τη λειτουργία σύμφωνα με το μενού πλοήγησης, έναν διαμορφώσιμο ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 “και μια κεντρική οθόνη αφής 10” που ενσωματώνει το νέο σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας της βρετανικής μάρκας Pivi Pro. Το τελευταίο, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Defender, έχει τη δική του μπαταρία για πιο άμεση ενεργοποίηση και μπορεί να δεχτεί δύο SIM για αδιάλειπτη λειτουργία ακόμα και όταν κάνει ενημερώσεις. Ωστόσο, ξεχωρίζει για τις κορυφαίες δυνατότητες και την έγχρωμη οθόνη με υψηλή ανάλυση και άμεση εκτέλεση εντολών. Ακριβώς κάτω από αυτό, βρίσκουμε δύο πολλαπλά χειριστήρια (για κλιματισμό, προγράμματα Terrain Response II και θερμαινόμενα ή κλιματιζόμενα καθίσματα), τον επιλογέα ταχυτήτων, καθώς και τα πλήκτρα για μικρές αναλογίες, το Hill Decent Control και τον ανελκυστήρα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην καμπίνα δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο Land Rover. Τα πλαστικά φαίνονται γεροδεμένα, η δερμάτινη ταπετσαρία έχει ένα ειδικό ανθεκτικό ύφασμα που δεν τσαλακώνεται από μέσα προς τα έξω και όλες οι θήκες έχουν αντιολισθητική επιφάνεια. Επίσης, το δάπεδο διαθέτει ειδική επένδυση για εύκολο καθάρισμα από βρωμιά και λάσπη.

Land Rover Defender 110 2.0 SD4 DRIVE 8

Ο 5θυρος Defender 110 έχει χώρο για πέντε (2 + 3), έξι (3 + 3) ή ακόμη και επτά (2 + 3 + 2) επιβάτες, ανάλογα με τις ανάγκες του αγοραστή. Η έκδοση 5 θέσεων που δοκιμάζουμε φιλοξενεί έως και πέντε ψηλούς ενήλικες με τεράστια άνεση. Ο χώρος αποσκευών ξεκινώντας από 636 lt σε κανονική διάταξη μπορεί να φτάσει τα 2.380 lt με το πίσω κάθισμα διπλωμένο και φορτώνοντας μέχρι το “sky”. Υπάρχουν θύρες USB για φόρτιση συσκευών παντού, ενώ στο χώρο αποσκευών υπάρχει παροχή 230V για μια μικρή οικιακή συσκευή ή φορητό υπολογιστή. Η εργονομία είναι καλή και συνηθίζετε γρήγορα, με όλα τα πλήκτρα στο πεδίο “γυρίσματα”.

Το ντίζελ που σας ταιριάζει
Όσον αφορά τις εκδόσεις του κινητήρα, η γκάμα του νέου Defender περιλαμβάνει τον τετρακύλινδρο κινητήρα ντίζελ Ingenium 2.0 με δύο στροβίλους και ισχύ 200 PS (D200) ή 240 PS (D240), τον 4-κύλινδρο βενζινοκινητήρα Ingenium 2.0 με 300 PS ( P300) και ο πιο ισχυρός εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας Ingenium 3.0 σε συνδυασμό με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48V και έχει ισχύ 400 PS (P400). Η πρώτη έκδοση που δοκιμάζουμε αρχικά συνδυάζεται με τις κορυφαίες εκδόσεις βενζίνης και ντίζελ. Το Defender D240 είναι αρκετά κατάλληλο στο σύνολό του, με 240 hp και 430 Nm για άνετη μετακίνηση του αμαξώματος των 2,3 τόνων. Το αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων αλλάζει ταχύτητες γρήγορα, ενώ έχει επίσης χειροκίνητη λειτουργία από τον επιλογέα. Η απόδοση που δίνεται από το ευέλικτο και γεμάτο χαμηλούς κινητήρες είναι αρκετά ισχυρή, με τα πρώτα 100 km / h από το σταμάτημα να φτάνει μόλις 9,1 “και τελική ταχύτητα 190 km / h σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην άσφαλτο, ο νέος αμυντικός δεν μοιάζει με την πρώτη γενιά. Ο παλιός αμυντικός δεν του άρεσε ιδιαίτερα ο ανοιχτός δρόμος και ο οδηγός και οι επιβάτες ήταν εύκολα αναστατωμένοι αν δεν είχαν την υπομονή. Ο σύγχρονος Defender αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και ταξιδεύει σαν ένα καλό SUV. Με λίγο περισσότερο αεροδυναμικό θόρυβο είναι η αλήθεια, λόγω του σχεδιασμού με κατακόρυφες επιφάνειες και αξεσουάρ που είχε το αυτοκίνητό μας – βαλίτσα και εξωτερική θήκη. Τα αξεσουάρ δεν επιβαρύνουν την ορατότητα, καθώς η βαλίτσα προεξέχει λιγότερο από το πτερύγιο του τροχού. Η υψηλή θέση οδήγησης έχει επαρκή πλευρική υποστήριξη και, σε συνδυασμό με τον καθρέφτη ClearSight Rear View με κάμερα 1,7 MP, προσφέρει εποπτική ορατότητα ακόμα και όταν κάθεται ψηλά στο πίσω μέρος. Η ανάρτηση αέρα καταπίνει κυριολεκτικά τα πάντα και η κλίση στις στροφές είναι λογική για τον χαρακτήρα της. Έξω από την άσφαλτο, πρώτα ο οδηγός θα διστάσει και μετά ο Υπερασπιστής. Το σύστημα 3D Surround Camera που κάνει ακόμη και την κουκούλα “αόρατη” να γνωρίζει πού θα πατηθούν οι μπροστινοί τροχοί, απενεργοποιεί το δρόμο σε μια εύκολη διαδικασία. Ακόμα και ένας άπειρος οδηγός μπορεί να αφήσει το Terrain Response II να επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις για το έδαφος που περπατάει και αισθάνεται, με αποτέλεσμα ο προορισμός να τσαλακωθεί και ο αμυντικός να μην πέσει. Η μέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν κοντά στα 12 lt / 100. Στην άσφαλτο θα τη δείτε κοντά σε 14 amp, ενώ στο ταξίδι πέφτει στα υψηλά 10 amp. Ωστόσο, δύσκολα θα πέσει κάτω από 10 lt / 100 km.

Land Rover Defender 110 2.0 SD4 DRIVE 5

Το Land Rover προσφέρει τέσσερα πακέτα αξεσουάρ – Explorer, Adventure, Country και Urban – με 170 διαφορετικά στοιχεία, επιτρέποντας σε κάθε ιδιοκτήτη να προσαρμόσει τον Defender για να ταιριάζει στις ανάγκες του. Η αρχική τιμή για το 90ari είναι 79.400 € και για το 110ari 87.300 €, με την 110 First Edition που προσπαθούμε να κοστίσουμε 114.600 €. Σίγουρα υψηλό, αλλά αν λάβετε υπόψη τον πλήρη χαρακτήρα, τα χαρακτηριστικά και την κληρονομιά του, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν μοντέλα που να μπορούν να το αντισταθμίσουν εύκολα.

Μάθετε περισσότερα για το Land Rover Defender στον ιστότοπο της εταιρείας.

Τι λέει το DRIVE
Η σύγχρονη γενιά του Defender έχει περάσει από σεμινάρια καλής συμπεριφοράς χωρίς να χάσει τις παραδοσιακές αξίες Land Rover που συνδέονται με τον πρόγονο της. Πλήρης και ίσως το καλύτερο 4×4 στην αγορά.
Τιμή Από 93.400 €
Τεχνολογία Κινητήρας ντίζελ 1.999 cc, i4, 16v, 2 VET, common rail άμεσου ψεκασμού, δύο turbos σε σειρά, AWD, οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο
Εκτέλεση 240 PS / 4.000 rpm, 430 Nm / 1.400 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 9.1 “
Μέγιστη ταχύτητα 188 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 12,0 lt / 100 χλμ*
Εκπομπές CO2 199 g / km (WLTP: 234 g / km)
Διαστάσεις 5.018 x 1.967 x 2.008 mm
Χώρου αποσκευών 646 λίτρα
Βάρος 2.323 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, *DRIVE μέτρηση
Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source