Τα «βασανιστήρια» των ηλεκτρικών μοντέλων Skoda

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τόσο παρόμοια, αλλά και τόσο διαφορετικά από αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης, είναι μια νέα, διαφορετική πραγματικότητα και το Skoda δεν αφήνει την παραμικρή πιθανότητα. Το Skoda χρησιμοποιεί ένα ειδικός ηλιακός θάλαμος για προσομοίωση, για περίοδο 25 ημερών, η πίεση θερμοκρασίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κυκλοφορεί για συνεχή περίοδο τεσσάρων ετών, στις κλιματολογικές συνθήκες της Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτή η δοκιμή επιβεβαιώνει την αξιοπιστία των εξαρτημάτων και των υλικών ενός ηλεκτρικού μοντέλου SKODA και εάν υπάρχει ένταση ή μειωμένη απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής φθοράς.

“Η Skoda είναι η πρώτη μάρκα Volkswagen Group που έχει έναν τέτοιο θάλαμο δοκιμών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη – η Audi διαθέτει παρόμοιο ηλιακό θάλαμο, αλλά στην Κίνα”, λέει ο Petr Sobotka, επικεφαλής υλικών και τεχνολογίας μετρήσεων. το νέο του χώρο εργασίας.

Ο θάλαμος, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να κατασκευαστεί, είναι ένα προσεκτικά μονωμένο δωμάτιο εξοπλισμένο με ένα σύνολο 28 ειδικών λαμπτήρων, 2,5 ή 4 kW. Πρόκειται για λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλων, των οποίων το φως πλησιάζει καλύτερα το φάσμα του πραγματικού ηλιακού φωτός. Αυτοί οι λαμπτήρες έχουν διάρκεια ζωής περίπου τριών δοκιμών και στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργιους.

Η ασφάλεια επικρατεί, δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια των δοκιμών (ορισμένα εξωτερικά μέρη του αυτοκινήτου μπορούν να φτάσουν, σε όρους θερμοκρασίας, έως 110 ° C). Το δωμάτιο είναι γεμάτο αισθητήρες θερμοκρασίας. Οι κάμερες ανίχνευσης θερμοκρασίας εκτός καμπίνας παρακολουθούν αυτοκίνητα που οι τεχνικοί προετοιμάζουν για μια δοκιμή ή λίγο μετά. Ο ίδιος ο θάλαμος είναι εξοπλισμένος με σύστημα ασφαλείας που διακόπτει τη δοκιμή εάν υπάρχει πρόβλημα.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα μηχανοστάσιο με ειδικό κλιματιστικό και “εγκέφαλος” για τον έλεγχο της τροφοδοσίας. Ο θάλαμος επιτρέπει την προσομοίωση διαφορετικών συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας.

«Ναι, μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στα ευρωπαϊκά κλίματα, αλλά συχνά πηγαίνουμε στα άκρα, σκόπιμα. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, υπάρχουν έντονες μετατοπίσεις μεταξύ μιας καυτής ημέρας στην έρημο της Αριζόνα, με θερμοκρασίες σχεδόν 50 ° C στο σκιά και ηλιοφάνεια έως 1000 W / m2, ακολουθούμενο από ένα κλίμα Φλόριντα-ΗΠΑ., με ιδιαίτερα υψηλή υγρασία ή μια κρύα νύχτα στις Άλπεις, όπου ο υδράργυρος πέφτει στους -10 ° C με κατάδυση 30 μοίρες “, λέει ο Dalibor Kopac, συντονιστής δοκιμών, που περιγράφει τι περιλαμβάνει μια δοκιμή.

Ένας πλήρης κύκλος δοκιμής διαρκεί 25 ημέρες. Τα πρώτα δεκαπέντε μιμούνται το ζεστό, ξηρό κλίμα της ερήμου της Αριζόνα. Κάθε 24 ώρες οι κύκλοι δύο ημερών συμπιέζονται (όταν το αυτοκίνητο εκτίθεται σε έντονη ηλιοφάνεια έως 1000 W / sq.m., θερμοκρασία περιβάλλοντος 42 ° C και υγρασία κάτω από 30%) και δύο κύκλους νύχτας (με θερμοκρασία 10 ° C ).

Στο τέλος κάθε ημέρας υπάρχει περίοδος συντήρησης μιας ώρας, σε θερμοκρασία 23 ° C και οι τεχνικοί μπορούν να εισέλθουν στην καμπίνα για να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος και π.χ. για να αλλάξουν ελαττωματικό αισθητήρα. Οι τελευταίες δέκα ημέρες του τεστ προσομοιώνουν ένα υγρό κλίμα όπως η Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ημέρας η θερμοκρασία ορίζεται στους 42 ° C, αλλά αυτή τη φορά η σχετική υγρασία υπερβαίνει το 60%. Από αυτήν τη θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού κύκλου, ο θάλαμος ψύχεται στις συνθήκες μιας αλπικής νύχτας, στους -10 ° C. Τα συστατικά και τα υλικά που υπόκεινται σε δοκιμή πρέπει να περάσουν τη δοκιμή με απόλυτη επιτυχία, προκειμένου να βρουν τον δρόμο τους στην παραγωγή.

Η όλη διαδικασία ελέγχεται από τον ειδικό χώρο, ο οποίος χωρίζεται από τον θάλαμο με έναν παχύ τοίχο. Το προσωπικό θα είναι σύντομα σε θέση να επιβλέπει τις δοκιμές χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα.

Source