Το αυτοκίνητο με τις πιο βολικές μπροστινές πόρτες

Η πρώτη κίνηση που κάνουμε για να μπει στο αυτοκίνητο δεν είναι άλλη από το άνοιγμα μιας από τις πόρτες του, ανάλογα με το πού καθόμαστε. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω και ταυτόχρονα. Ωστόσο, υπήρχαν μοντέρνα μοντέλα με πόρτες που ανοίγουν αντίθετη ώρα (π.χ Opel Astra), καθώς και με τις μπροστινές πόρτες να ανοίγουν με μπροστινή είσοδο (βλ Rolls Royce Wraith), αλλά και προς τα πάνω (σε supercars).

Δείτε επίσης: Τι κινητήρα είχε το Peugeot 406 “Taxi”; (+ βίντεο)

Σε κάθε περίπτωση, οι πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω θέτουν ορισμένους βασικούς περιορισμούς. Ένα από αυτά είναι η δυσκολία εισόδου και εξόδου από το αυτοκίνητο, όταν δίπλα του είναι πολύ κοντά σε άλλο παρκαρισμένο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ένα αυτοκίνητο γεμίζει λακκούβες στις πλευρές του και χτυπά τις άκρες των θυρών.

Ήθελε να σταματήσει όλα αυτά και πολλά άλλα Peugeot με το μίνι ευέλικτο μοντέλο 1007 που ξεκίνησε το 2005, ενώ είχε ανακοινώσει το 2002 με πρωτότυπο Σουσάμι. Χαρακτηριστικό του short in μήκος 3,73 μ. και ψηλό (1,61 μ.) σώμα, δεν ήταν άλλο από συρόμενες μπροστινές πόρτες. Παρά το γεγονός ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός ανέλαβε η διάσημη Ιταλική Pininfarina, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν σύμφωνο με την κομψότητα και το δυναμισμό που διακρίνει την Peugeot.

Δείτε επίσης: Ποια ήταν η καινοτομία του 1983 Renault Fuego;

Το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών έγινε με δύο τρόπους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 5 δευτερόλεπτα, είτε με τηλεχειριστήριο είτε μετακινώντας την εξωτερική λαβή προς τα πίσω για να ανοίξει η πόρτα και προς τα εμπρός για να κλείσει. Στην πράξη ήταν πολύ πρακτικές, καθώς οι μπροστινοί επιβάτες μπήκαν και βγήκαν πολύ εύκολα χάρη στο μεγάλο άνοιγμα, ανεξάρτητα από το αν υπήρχε ένα εμπόδιο κοντά (π.χ. άλλο όχημα ή τοίχος). Επίσης, οι άλλοι χρήστες του δρόμου δεν κινδύνευαν από μια μεγάλη πόρτα που ξαφνικά άνοιξε. Αλλά μερικοί δεν έλειπαν μειονεκτήματα. Μέσα στις πόρτες δεν υπήρχαν μπράτσα για να στηρίξουν το χέρι, ενώ οι ομπρέλες δεν κινούνταν στο πλάι.

Στην πλάτη 4-θέσεων καμπίνα υπήρχαν δύο ανεξάρτητες θέσεις πολύ ρυθμιζόμενο, ολισθαίνοντας σε μια διαδρομή 230 mm. και πλήρως αναδιπλούμενο. Ο χώρου αποσκευών του Peugeot 1007 με τα πίσω καθίσματα είχαν χωρητικότητα μόνο 178 λίτρα., έφτασε μέχρι 364 λίτρα. μετακινώντας τα προς τα εμπρός και προς τα πάνω 1.048 λίτρα. με την πλήρη αναδίπλωση.

Δείτε επίσης: Ποιο ήταν το πρώτο Toyota Starlet του 1978;

Το 1007 ήταν διαθέσιμο μαζί τους βενζινοκινητήρες του 1,4 λίτρα. (73 PS) και 1,6 λίτρα. (109 PS), καθώς και ένα ντίζελ 1,4 lt (70 PS). Προσφέρθηκε επίσης η δυνατότητα αυτόματου κιβωτίου πέντε ταχυτήτων 2Τρονικό, προαιρετικό με τον κινητήρα 1,4 λίτρων. και στάνταρ με 1.600ari.

Αλλά παρά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τελικά το μίνι γαλλικό MPV με ηλεκτρικές συρόμενες μπροστινές πόρτες δεν τα πήγε καλά στο εμπόριο, καθώς μεταξύ του 2005 και του 2009 έφτασε περίπου τις 123.000 πωλήσεις.

Source