Το Skoda Enyaq iV στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα Octavia και Karoq

Για πρώτη φορά στο VW Group, ένα ηλεκτρικό μοντέλο βασισμένο στην πλατφόρμα MEB και δύο κινητήρες εσωτερικής καύσης που βασίζονται σε MQB έχουν κατασκευαστεί στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Το εργοστάσιο στο Mlada Boleslav είναι πολύ ξεχωριστό, καθώς είναι η μόνη εγκατάσταση σε ολόκληρο τον όμιλο Volkswagen όπου τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα στην ίδια γραμμή παραγωγής σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Ενώ άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Ομίλου που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB, ειδικά σχεδιασμένα για ηλεκτρική πρόωση, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια, η Skoda αποφάσισε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο με βάση το MEB, τον δρόμο «παράλληλης κατασκευής». Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία και αποδοτικότητα στην παραγωγή.

μι

Φυσικά, ένας σημαντικός ρόλος έπαιξε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Mlada Boleslav είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ευελιξία, καθώς μέρος της παραγωγής του Karoq κατασκευάζεται ήδη εκεί, ενώ στο παρελθόν το Rapid κατασκευάστηκε στο ίδιο εργοστάσιο. Σε αντίθεση με την Octavia, η οποία μοιράζεται το MQB με την Karoq, η Rapid βασίστηκε στη δική της πλατφόρμα. Η εφαρμογή μιας τέτοιας παραγωγής, παράλληλα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, ήταν μια μηχανική και υλικοτεχνική πρόκληση για τους ανθρώπους της Skoda. Τώρα, το εργοστάσιο μπορεί να φιλοξενήσει την παραγωγή 250 έως 350 Enyaq iV ανά ημέρα, με τη δυνατότητα να κυμαίνεται αυτός ο αριθμός ανάλογα με τη ζήτηση.

β

Αν και η ευελιξία της σειράς προϊόντων Octavia δεν είναι νέα, η παράλληλη παραγωγή σε MQB και MEB απαιτούσε ειδικές τροποποιήσεις. Συνολικά επενδύθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούσαν τη συναρμολόγηση, όπου η διαφορά μεταξύ παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικής είναι πιο αισθητή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε εδώ για νέα εξαρτήματα MEB που σχετίζονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και για το συνολικό υψηλότερο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις βάρους, προστέθηκαν επιπλέον κύκλοι στη γραμμή συναρμολόγησης και έγιναν προσαρμογές στον τομέα κατασκευής πλαισίων. Δημιουργήθηκε επίσης ένας νέος σταθμός εργασίας για την εγκατάσταση της μπαταρίας. Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι ο νέος σταθμός για την τροποποίηση των προβολών head-up. Αυτό συμβαίνει επειδή το Enyaq iV είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda με έναν νέο τύπο head-up display, με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας – επομένως αυτή η εφαρμογή είναι πολύ πιο απαιτητική από την άποψη της παραγωγής από την κλασική οθόνη head-up.

μικρό

Τέλος, έγιναν ορισμένες μικρές προσαρμογές στη δομή του ρουλεμάν του υπόστεγου της γραμμής παραγωγής, επειδή τα ηλεκτρικά μοντέλα που “ταξίδεψαν” αεροπορικώς στη γραμμή παραγωγής, λόγω της ηλεκτρικής τους φύσης, ήταν βαρύτερα από άλλα μοντέλα στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των αλλαγών, η Skoda Auto έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, ειδικά όταν χειρίζεστε μπαταρίες. Η Skoda έχει επίσης εισαγάγει εκτεταμένα μέτρα πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης θερμικών καμερών, οι οποίες παρακολουθούν συνεχώς τη θερμοκρασία στην περιοχή παραγωγής και ενεργοποιούν τον συναγερμό εάν η θερμοκρασία αποκλίνει από ένα συγκεκριμένο εύρος σε κάποιο σημείο. δελτίο τύπου

Η παραγωγή των τριών μοντέλων σε μια κοινή γραμμή στο βίντεο: http://bit.ly/SKODA_ENYAQ_iV_OCTAVIA_PRODUCTION

Source