1.000.000 αντίτυπα για την Porsche Cayenne

Η Porsche Cayenne, η οποία σήμερα φτάνει με επιτυχία 1.000.000 μονάδες και πωλήσεις, είναι το μοντέλο που «αναβίωσε» τη γερμανική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε μια δύσκολη στιγμή που το γερμανικό εργοστάσιο αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η απότομη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, η περιορισμένη σειρά μοντέλων, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής δημιούργησαν πολλά προβλήματα για την Porsche από το 1986. Ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων πούλησε μόλις 23.000 αυτοκίνητα το 1991, σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων. Πριν από πέντε χρόνια, όταν το 1992 η εταιρεία σημείωσε ζημία 240 εκατομμυρίων DEM. Η χειρότερη εμπορική απόδοση για την Porsche ήρθε κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 1992-1993, όταν οι πωλήσεις καινούργιων γερμανικών οχημάτων από το Zuffenhausen έπεσαν σε 14.362 μονάδες.

Porsche Cayenne

Ωστόσο, στις αρχές του 1993, η Porsche ξεκίνησε την αναδιοργάνωση παρουσιάζοντας το Boxster στο Detroit Auto Show, ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην αγορά δίπλα στο διθέσιο μοντέλο του αειθαλούς “911” από το 1995 και μετά, όταν ξεκίνησε η παραγωγή. . Έτσι, η Porsche άρχισε να αυξάνεται και πάλι, πουλώντας περισσότερα από 32.000 αυτοκίνητα το 1996 σε τοπικές αγορές παγκοσμίως. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Porsche Cayenne

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Porsche είχε αποφασίσει να προσθέσει ένα τρίτο μοντέλο στη γκάμα της, εκτός από το Boxster και το 911. Τι θέλουν οι άνθρωποι; Ποιο αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για αγορά; Τι θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδα της εταιρείας; Σίγουρα όχι ένα άλλο δίθυρο αυτοκίνητο. Και έτσι άρχισε να εφαρμόζεται το φιλόδοξο πρόγραμμα “Κολοράντο” σε συνεργασία με τη VW, η οποία από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκε στην κατηγορία των 5θυρων και 5θέσιων μοντέλων SUV.

Porsche Cayenne

Με την Porsche να παίρνει τα ηνία στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου και δεδομένης της έλλειψης χώρου στις εγκαταστάσεις της στο Weissach, ολόκληρο το έργο βρήκε ένα σπίτι σε ενοικιαζόμενο χώρο με συνολική έκταση 8.000 τ.μ. στη μικρή πόλη Hemmingen με 8.000 κατοίκους που βρίσκονται σχεδόν στη μέση της διαδρομής που συνδέει το μητρικό εργοστάσιο με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Porsche. Οι πρώτες ανακοινώσεις για την άφιξη του νέου Cayenne – που δεν είχαν ακόμη βαφτιστεί – έγιναν το 1998, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του στη Λειψία της Γερμανίας ξεκίνησε στα τέλη του 2002.

Porsche Cayenne

Η πρώτη γενιά της Porsche Cayenne (2002-2010) σχεδιάστηκε από τον τότε επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος της εταιρείας Harm Lagaaij και άρχισε να είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις Turbo και S. Στην… ενημέρωση του μοντέλου λίγο αργότερα η γκάμα ενισχύθηκε από το GTS και το Turbo S και αργότερα από μια έκδοση ντίζελ – αυτή η πρώτη γενιά δημιουργήθηκε σε περισσότερα από 275.000 αντίγραφα. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου (2011-2017) έφερε στο φως για πρώτη φορά το υβριδικό S Hybrid και αργότερα το S E-Hybrid, ενώ το 2014 κάνει το ντεμπούτο του την πρώτη plug-in υβριδική έκδοση στην κατηγορία premium Μοντέλα SUV. Το 2017, η Porsche παρουσιάζει την τρίτη γενιά, η οποία εμπλουτίστηκε πέρυσι με την έκδοση Coupe.

Source