Επαγγελματική κυψέλη καυσίμου από την Hyzon στην ΕΕ

Η νεοσύστατη εταιρεία Hyzon Motors αναμένεται να λανσάρει στο εγγύς μέλλον μια πλήρη γκάμα επαγγελματικών οχημάτων όλων των τύπων στην ΕΕ με σύστημα κυψελών καυσίμου.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία εκκίνησης των ΗΠΑ Hyzon Motors ανακοίνωσε σχέδια να ξεκινήσει μια πλήρη γκάμα ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων για όλες τις εφαρμογές σε διάφορες αγορές της ΕΕ, με το βασικό χαρακτηριστικό όλων των συστημάτων “κυψέλες καυσίμου” χρησιμοποιήστε υδρογόνο για να παράγετε την απαιτούμενη ενέργεια – από τον ηλεκτρικό κινητήρα του οχήματος!
Με βάση τα αρχικά της σχέδια (πριν από το Covid-19), η Hyzon Motors θέλει να κυκλοφορήσει βαριά φορτηγά τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ από τους πρώτους 4 μήνες του 2021 θα ακολουθήσει τα ελαφριά φορτηγά με μικτό βάρος έως και 20 τόνους. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι του 2021 θα ακολουθήσει το ελαφρύ εμπορικό του (Vans), με μέγιστη εμβέλεια έως 800 km!
Αυτή η εξέλιξη μπορεί ασφαλώς να τη δει κανείς με προσοχή από πολλούς, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Hyzon έχει ήδη ανοίξει την έδρα της στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, δίπλα στη γραμμή παραγωγής της, η οποία αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με την Holthausen Clean Technology. μια εταιρεία που ειδικεύεται στην αγορά υδρογόνου και έχει ήδη αναπτύξει σχετικές λύσεις για φορτηγά με DAF Trucks, καθώς και ειδικές προσαρμογές κυψελών καυσίμου για ελαφριά οχήματα της Volkswagen.
Από όσα γνωρίζουμε, τα βαρέα φορτηγά της Hyzon Motors θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο DAF XF και φυσικά θα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας χάρη στα σχετικά – προηγμένα – συστήματα υποστήριξης οδηγού.
Αντίστοιχα, το σύστημα μετάδοσης πρέπει να δείξει την απαιτούμενη αξιοπιστία για να καλύψει ακόμη περισσότερα από 1,0 εκατομμύρια χιλιόμετρα ενώ, οι επιλογές σχετικά με τη χωρητικότητα των δεξαμενών υδρογόνου θα κυμαίνονται από 48 – 192 kg, πράγμα που μεταφράζεται σε μέγιστη αυτονομία για αυτά τα φορτηγά της τάξης των 500 – 2.000 χλμ!
Τέλος, οι ηλεκτρικοί κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν από τα φορτηγά Hyzon Motors θα έχουν απόδοση 40 – 370 kW (περίπου 55 – 500 hp) με τις επιλογές για φορτηγά 40 τόνων να κυμαίνονται από 150 – 200 kW (περίπου 200 – 270 hp).

Source