Το 2021 η επιβολή του «πράσινου» φόρου στο ντίζελ

2.710 Επισκέψεις στο άρθρο – Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/12/2020

Η αύξηση των 0,03 ευρώ ανά λίτρο ντίζελ θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 ως αντικίνητρο για την επιλογή αυτού του καυσίμου.Ford: ΝΕΑ εποχή σέρβις & ανέπαφων σέρβις. Και με μπόνους αφοσίωσης!

Οι τιμές του ντίζελ που θα βλέπουν οι οδηγοί στα βενζινάδικα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2021 από την πρώτη ημέρα του νέου έτους ξεκινά η επιβολή του «πράσινου» τέλους 0,03 ευρώ ανά λίτρο λαδιού.

Η τροπολογία για αυτό το μέτρο υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο με το άρθρο που αναφέρει συγκεκριμένα “Επιβολή πράσινου τέλους στο λάδι εσωτερικής καύσης (ντίζελ) της παρ. 1 από όχι. 73 Νόμος 2960/2001 (Α1 265)

1. Σε αυτόν ντίζελ της παρ. 1 του άρθρου 73 του νόμου 2960/2001 (Α` 265), εκτός από εκείνο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, επιβάλλεται πράσινο τέλος 30 ευρώ (30) ευρώ ανά κιλόλιτρο.

Το πράσινο τέλος είναι πιστοποιημένο και εισπράττεται ταυτόχρονα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε αυτό το προϊόν.

2. Το άρθρο 56 του νόμου 2960/2001 σχετικά με την απαίτηση για ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά τη στιγμή που το προϊόν τίθεται σε κατανάλωση και το άρθρο 109 του ίδιου νόμου, σχετικά με την πιστοποίηση και την είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εφαρμόζεται ανάλογα με το πράσινο τέλος.

3. Απαλλαγή από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο λάδι εσωτερικής καύσης (‘ντίζελ“) Η παρ. 1, σύμφωνα με την περίσταση β ‘της παραγράφου 1 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, εφαρμόζεται αναλογικά για το πράσινο τέλος.

Αυτή η αύξηση προορίζεται γγια την ενίσχυση των πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών (υποστήριξη για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.). Αυτό το μέτρο, που είναι μια μορφή «ειδικού φόρου άνθρακα», εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ και Υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου των ΑΠΕ στην «πράσινη» μετάβαση σε συνδυασμό με διαρθρωτικά μέτρα για τη σταδιακή ελευθέρωση της αγοράς προς όφελος της οικονομίας που εγκαινίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από τη μία πλευρά, επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομικής υποστήριξης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ELAPE) για τα επόμενα χρόνια (επιπτώσεις του κοροναϊού αλλά και ευρύτερη οικονομική βιωσιμότητα του λογαριασμού). Και από την άλλη πλευρά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ΑΠΕ με πιο ανταγωνιστικούς όρους στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την οργάνωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας μέσω της εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου από την 1η Νοεμβρίου.

Πριν λίγες εβδομάδες Ο ΟΟΣΑ είχε συστήσει στη χώρα μας να φορολογήσει περισσότερα οχήματα ντίζελ, προτείνοντας τη μείωση του φορολογικού χάσματος μεταξύ βενζίνης και ντίζελ, ενώ ταυτόχρονα έθετε το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα κέντρα μεγάλων πόλεων.

Αυτή η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει τις τσέπες πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών ντίζελ στη χώρα μας, οι οποίοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στράφηκαν σε τέτοιους κινητήρες λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και των φθηνότερων τιμών καυσίμων σε βενζινάδικα.

Source