Δοκιμή κίνησης: Opel Astra 1.5 Diesel

Με την πρώτη ματιά, δύσκολα θα καταλάβει κανείς το βάθος των αλλαγών που επέφερε το ανανεωμένο Opel Astra, το οποίο για αρκετό καιρό εμφανίζεται στις αναφορές των εκπροσώπων του γερμανικού κατασκευαστή με την ένδειξη “νέο” δίπλα του. Αυτό συμβαίνει επειδή στην περίπτωση της εξωτερικής εμφάνισής του, οι ηγέτες της γερμανικής εταιρείας εφάρμοσαν το γνωστό ρητό που δηλώνει ότι “δεν αλλάζεις τη νικήτρια ομάδα”!

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το ενισχύετε καθόλου. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ομάδα της Opel που ανέλαβε το έργο της ανανέωσης του Astra. Επικεντρώνοντας την προσοχή της σε πιο ουσιαστικές αλλαγές από ποτέ, επιδίωξε να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της στην κατανάλωση και την εκπομπή ρύπων και – μέσω νέων κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης – για να ενισχύσει την παρουσία της στην κατηγορία “μικρού μεσαίου μεγέθους hatchback” των τελευταίων 30 ετών.

Με εξαίρεση το νέο κράνος και τον επανασχεδιασμό του προφυλακτήρα που υιοθετήθηκαν για την ομογενοποίηση του Astra με τα πιο πρόσφατα μοντέλα της εταιρείας, οι άλλες αλλαγές στο εξωτερικό υπαγορεύονταν λίγο πολύ για τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσής του. Έτσι, το ανανεωμένο γερμανικό hatchback απέκτησε ενεργές γρίλιες στο κράνος και μια νέα ποδιά στο χώρο κάτω από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd του 5θυρου Astra έχει μειωθεί από 0,29 του εξερχόμενου μοντέλου σε 0,26. Μία από τις καλύτερες τιμές στην κατηγορία, η οποία σύμφωνα με την Opel μεταφράζεται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης σε χαμηλότερες εκπομπές CO2 κατά 4,5 g / km, σε μετρήσεις με το νέο πρότυπο WLTP.

Ενημέρωση σχετικά με την τεχνολογία
Εξίσου περιορισμένες είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό, με τα στελέχη της Opel να εστιάζουν κυρίως στην ψηφιακή αναβάθμιση του Astra. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο νέος πίνακας οργάνων που συνδυάζει πολύ καλά τις αναλογικές με τις ψηφιακές οθόνες μέσω μιας οθόνης υψηλής ευκρίνειας 8 ”μεταξύ του ταχύμετρου και του ταχύμετρου. Είναι το πρώτο πάνελ στο Insignia Grand Sport και προσφέρεται προαιρετικά με το επιπλέον infotainment, το Multimedia Navi PRO, για 900 €. Το τελευταίο διαθέτει οθόνη αφής 8 ”(αντί για το 7” που προσφέρεται στάνταρ) και ενσωματώνει την πλοήγηση και φωνητική εντολή, ενώ υποστηρίζει πλήρως τη συνδεσιμότητα με το Android Auto και το Apple CarPlay.

Astra

Εκτός από την ψηφιακή αναβάθμιση, το εσωτερικό παραμένει σε μεγάλο βαθμό όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Με πολύ προσεκτική ποιότητα κατασκευής και καλά υλικά για να καλύψει ολόκληρη την καμινάδα, με το πάνω μέρος του τραπεζιού να είναι απαλό στην αφή. Η εργονομία είναι σχολαστική και ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια, είτε αφορούν τους διακόπτες για τη ρύθμιση του κλιματισμού ή την ψυχαγωγία, που έχει επίσης φυσικούς διακόπτες για τις βασικές λειτουργίες του ηχοσυστήματος.

Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή και ανεξάρτητα από τον τύπο του αμαξώματος, ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να βρει τη θέση που του ταιριάζει, ενώ οι άλλοι επιβάτες θα αισθάνονται εξίσου φιλόξενοι. Η ευρυχωρία, που ήταν πάντα ένα από τα δυνατά σημεία του Astra, παραμένει στην ανανεωμένη έκδοση στις προτιμήσεις του γερμανικού hatchback. Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για να χωράνε τα πόδια τους και αρκετό αέρα πάνω από το κεφάλι τους για να αισθάνονται άνετα σε κάθε κίνηση. Ικανοποιητικό για τις ανάγκες μιας οικογένειας είναι ο χώρος αποσκευών που φτάνει τα 370 lt και μπορεί να αυξηθεί έως και 1.210 lt αν ρίξετε τα πίσω καθίσματα.

Κάτω απότο δέρμα
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μεγάλα νέα για το νέο Astra κρύβονται κάτω από την κουκούλα του και αφορούν τους κινητήρες και τη μετάδοση. Το παλιό ντίζελ 1,6 αντικαταστάθηκε από έναν ολοκαίνουργιο τετρακύλινδρο κινητήρα αλουμινίου χωρητικότητας 1.496 cc, ο οποίος στην πιο ισχυρή του έκδοση δοκιμάζουμε εδώ, αποδίδει 122 ίππους και 300 Nm

Ο κινητήρας αναπτύχθηκε από την Opel πριν περάσει στα γαλλικά χέρια και έχει στρόβιλο μεταβλητής γεωμετρίας, common-rail με πίεση 2.000 bar, άξονα ισορροπίας κραδασμών και έχει ήδη εναρμονιστεί με τους αυστηρότερους κανονισμούς Euro 6d. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή νέο αυτόματο εννέα ταχυτήτων, που σας κερδίζει με τη βελούδινη λειτουργία του. Είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω και στις δύο εκδόσεις. Ο νέος κινητήρας σε χαμηλές στροφές μαρτυρεί την 3-κύλινδρο αρχιτεκτονική, ωστόσο σε ταχύτητες ταξιδιού είναι πολιτισμένος και δεν ακούγεται καθόλου. Η χαμηλότερη απόδοση του παλαιού 4-κύλινδρου 1.6 ίππων 136 hp γίνεται αισθητή μόνο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες λειτουργίας Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς είναι αρκετή από χαμηλή και απλώνεται γραφικά, με το κιβώτιο 6 ταχυτήτων να έχει τόσο πυκνή κλίμακα όσο χρειάζεται, έτσι ώστε εκτός από πολύ καλή απόδοση, εξασφαλίζει επίσης χαμηλή κατανάλωση, η οποία στα χέρια μας έφτασε τα 6,5 lt / 100 χιλιόμετρα. Για αυτόν τον συνδυασμό, η Opel ανακοινώνει εκπομπές CO2 από 92 g / km σύμφωνα με το πρότυπο NEDC και από 115 g / km με WLTP.

Με το αυτόματο κιβώτιο 9 ταχυτήτων, η κατανάλωση αυξάνεται στα 7,0 lt / 100 km σε καθημερινές συνθήκες ταξιδιού και το εργοστάσιο δίνει εκπομπές CO2 από 115 g / km σύμφωνα με το NEDC και από 130 g / km στο WLTP. Ό, τι κι αν χάσετε στην κατανάλωση καθώς κερδίζετε ανάπαυση, καθώς με αυτόν τον συγκεκριμένο συνδυασμό οι κινήσεις είναι απολύτως αγχωτικές. Οι αλλαγές ταχυτήτων είναι εξαιρετικά ομαλές και το κιβώτιο ταχυτήτων επιλέγει την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα, έτσι ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές. Είναι κάτι που εκτιμάτε ιδιαίτερα στον αυτοκινητόδρομο.

Astra

Και οι δύο πετρελαιοκινητήρες Astra που δοκιμάσαμε ήταν εξοπλισμένοι με τον προαιρετικό σύνδεσμο πίσω άξονα Watt (διατίθεται μόνο στις δύο πλουσιότερες εκδόσεις του εξοπλισμού με κόστος 400 €) που σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη ρύθμιση και ένα σετ που είναι καλύτερο από ποτέ στο δρόμος. Δίνει στον οδηγό καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη ακρίβεια στο χειρισμό, χωρίς να διακυβεύεται ο φιλικός χαρακτήρας ή η άνεση που προσφέρει σε υψηλό επίπεδο για την κατηγορία.

Κλείνοντας, το ανανεωμένο Astra μπορεί να μην ακούγεται σαν καινούργιο, αλλά η αναβάθμιση το έχει βελτιώσει σημαντικά. Είναι και πάλι μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις της κατηγορίας, με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης-ασφάλειας και ευρύχωρο εσωτερικό. Και με τιμές που ξεκινούν για τον ισχυρό πετρελαιοκινητήρα ξεκινώντας από 21.700 € (επίπεδο κομψότητας) για το 6-τάχυτο εγχειρίδιο και 21.850 € για το αυτόματο (Έκδοση), το Astra θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται όποιον αναζητά οικογενειακό αυτοκίνητο για πολλά ακόμη χρόνια.

Τι λέει το DRIVE
Το Astra ήταν πάντα αγαπητό και πωλημένο καλά στη χώρα μας, ειδικά στις εκδόσεις ντίζελ. Η αναβάθμιση και ο νέος κινητήρας το έκαναν ακόμη πιο ολοκληρωμένο και ενίσχυσε τη θέση του έναντι του ανταγωνισμού.
Τιμή από 21.700 €
Τεχνολογία 1.496 cc, i3, 12v, 2 VET, turbo μεταβλητής γεωμετρίας, common-rail, 122 PS / 3.500 rpm, 300 Nm / 1.750-2.500 rpm, εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 10,3 “
Μέγιστη ταχύτητα 210 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 6,5 lt / 100 km *
Εκπομπές CO2 92 g / km (NEDC)
Διαστάσεις 4.370 x 1.871 x 1.485 mm
Χώρου αποσκευών 370 λίτρα
Βάρος 1.371 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, * DRIVE μετρήσεις

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source