Δοκιμαστική μονάδα: BMW X1 xDrive25e

Η BMW πίστευε στα plug-in υβρίδια από νεαρή ηλικία, βασικά ως λύση που θα μείωνε τις μέσες εκπομπές CO2 στο εύρος της. Γι ‘αυτό επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την τεχνολογία, εφαρμόζοντας μια τέτοια έκδοση για κάθε οικογενειακό μοντέλο.

Μαζί με το βασιλικό
Αυτή η επένδυση απέδωσε εκδόσεις με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, δεδομένου του πώς διαμορφώνεται τώρα η πραγματικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με άλλα λόγια, παρείχε μοντέλα που μπορούν να οδηγούνται καθημερινά με χαμηλό κόστος και μηδενικό ηλεκτρικό θόρυβο, αλλά χωρίς περιορισμό στην αυτονομία που σημαίνει η μπαταρία ως ένα μοναδικό απόθεμα ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ταυτόχρονα υπάρχει ένας συμβατικός θερμικός κινητήρας, με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να φτάσετε οπουδήποτε ανεφοδιάζοντας σε καύσιμα μια μάλλον μικρή δεξαμενή 36 lt (η συμβατική βενζίνη X1 έχει 51).
Για την περίπτωση του X1, του μικρότερου SUV της BMW που έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, η συνταγή ήταν έτοιμη από το 2016 όταν το είδαμε στο 2 Series Active Tourer. Αποτελείται από το συνδυασμό του τρικύλινδρου 1.500 ίππων κινητήρα TwinPower Turbo που λειτουργεί στα 125 PS με έναν ηλεκτρικό που έχει άλλα 95 PS.

Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης είναι ότι το δεύτερο δεν κουμπώνει όπως συνήθως στο εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο για ενίσχυση του πρώτου. Αντίθετα, είναι τοποθετημένο στο πίσω σύστημα και η βοήθειά του εκφράζεται μέσω της άμεσης σύνδεσής του με τους αντίστοιχους τροχούς.

BMW X1 xDrive25e

Υπάρχουν τρεις τρόποι λειτουργίας για το υβριδικό σύστημα, το οποίο αλλάζετε από ένα κουμπί στην κονσόλα, στα αριστερά του μοχλού ταχυτήτων. Το κλειδί ονομάζεται Auto eDrive και στοχεύει στη διαχείριση της ενέργειας για μέγιστη οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και τις οδικές συνθήκες κατά την ενεργοποίηση του συστήματος πλοήγησης. Εφόσον η μπαταρία με καθαρή χωρητικότητα 8,8 kWh και βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα έχει αποθηκευμένη ενέργεια, συνήθως το X1 xDrive25e κινείται ηλεκτρικά και πίσω κίνηση, χωρίς θόρυβο στην καμπίνα. Εκπέμπει μόνο έναν ήχο από έξω, όπως απαιτείται από το νόμο, ώστε οι πεζοί και οι ποδηλάτες να καταλάβουν ότι κάτι πλησιάζει.

Εάν πατήσετε ξανά το γκάζι πιο δυνατά και το 95 PS δεν είναι αρκετό για την επιτάχυνση που αναζητάτε, τότε ο θερμικός κινητήρας προχωρά για να σας βοηθήσει. Συνήθως παρατηρείτε τη λειτουργία του στροφόμετρου μόνο εάν έχετε ανοιχτό παράθυρο. Η μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη είναι σχεδόν αόρατη, ενώ η κλασική υβριδική λειτουργία που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία είναι άδεια σημαίνει επίσης αντικειμενικά ισχυρές επιταχύνσεις.

Η BMW ανακοινώνει 0-100 km / h σε μόλις 6,9 “και τι συμβαίνει όταν πατάτε το γκάζι σας πείθει βαθιά ότι ο αριθμός είναι δυνατός. Το X1 xDrive25e επιταχύνει από πολύ χαμηλό με σθένος χάρη στην ηλεκτρική ισχύ, ενώ συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι το υψηλό συνδυασμό των δύο κινητήρων. Και υπάρχει σχεδόν πάντα απόθεμα στην μπαταρία έτσι ώστε ο ηλεκτρικός κινητήρας να βοηθά, έτσι ώστε να μην εκτίθεστε σε προσπέραση.

Με την επιλογή Auto eDrive και ξεκινώντας με την μπαταρία γεμάτη για κύκλο 100 km, μπορείτε να υπολογίσετε κατά μέσο όρο 4,4 lt αμόλυβδη συν 9 kWh που θα καταναλώνονται ούτως ή άλλως έως ότου η μπαταρία αδειάσει. Κάθε φορά που κινούμαστε χωρίς φόρτιση, ο υπολογιστής ταξιδιού έδειχνε λιγότερο από 7 lt / 100 km, ενώ στο ταξίδι πρέπει να υπολογίσετε λίγο περισσότερο.

BMW X1 xDrive25e

Όσον αφορά τη φόρτιση της μπαταρίας, χρειάζονται σχεδόν πέντε ώρες με το καλώδιο για μια οικιακή πρίζα, ενώ με τη χρήση του i Wallbox έχετε 2,4 ώρες 80% της συνολικής χωρητικότητας και 3,2 ώρες 100%. Υπάρχει επίσης η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας στην οποία ένα μέρος της ενέργειας που παράγεται από τον θερμικό κινητήρα φορτίζει την άδεια μπαταρία ως προεπιλεγμένο ελάχιστο όριο, ενώ ενεργοποιείται η μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Έτσι, σίγουρα θα υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για χρήση όταν τη χρειάζεστε. Όταν εισάγετε για παράδειγμα το αστικό ύφασμα.

Εκεί, είναι σίγουρα καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Max eDrive, όπου ο ηλεκτροκινητήρας αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει έως και 135 km / h, με μηδενικές εκπομπές τοπικά. Σύμφωνα με τη BMW, το θεωρητικό εύρος είναι περίπου 55 χλμ., Αλλά η πρακτική έδειξε περίπου 40.

Υβριδικά βάρη
Σε σύγκριση με ένα αυτόματο (με μετάδοση διπλού συμπλέκτη, με κλασικό αυτόματο 25e) X1 sDrive18i με 140 PS, η μπαταρία xDrive25e, οι καλωδιώσεις, οι μονάδες ελέγχου και ο ηλεκτροκινητήρας έχουν προσθέσει 315 κιλά στη συνολική μάζα που φτάνει τώρα τα 1.745 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά είναι προφανώς στο πίσω μέρος, ωστόσο, όσο οδηγείτε με σύνεση, είναι απίθανο να παρατηρηθούν.

Η ανάρτηση παραμένει σφιχτή, με σύντομο ταξίδι αλλά με ποιότητα λειτουργίας και καλό επίπεδο άνεσης σε μικρές και μεσαίες λακκούβες. Μόνο σε μεγάλες μεταδίδεται ένα κούνημα στην καμπίνα, χωρίς θόρυβο. Η κλίση του αμαξώματος στις στροφές δεν παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μόνο στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης θα καταλάβετε το βαρύ πίσω μέρος, χωρίς ανησυχητική ταλάντωση. Λίγο πιο έντονο από ένα συμβατικό X1, σε σύγκριση με το οποίο το υβρίδιο έχει ελαφρώς χαμηλότερη ανάρτηση και σημαντικά μικρότερη απόσταση από το έδαφος: 14,7 cm αντί για 18,3. Όποιος έχει συνηθίσει να περπατά σε χωματόδρομους πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο, ο συνδυασμός των μπροστινών γόνατων, του οπίσθιου συστήματος πολλαπλών συνδέσμων και του συστήματος ηλεκτρονικής σταθερότητας είναι απολύτως αποτελεσματικός. Και όταν οδηγείτε γρήγορα με απαλές κινήσεις, θα διαπιστώσετε ότι οι δύο κινητήρες λειτουργούν μαζί με ισορροπημένο τρόπο και ο τετράτροχος οδηγός δίνει όταν χρειάζεται μέγιστη πρόσφυση και όταν χρειάζεται την τάση στην ουρά να ανοίγει την τροχιά του για να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε ολίσθηση του μπροστινού μέρους. Η ουσία είναι ότι μπορείτε να κινηθείτε πολύ γρήγορα και εύκολα, με αρκετή ακρίβεια όταν πατάτε.

Ας μην γελάσουμε όμως, αυτή η έκδοση του X1 δεν είναι για σπορ αναζητήσεις με το προφίλ Sport mode. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν και άλλες εκδόσεις που το κάνουν καλύτερα, με πιο σπορ διάθεση και πιο φυσική αίσθηση στο πεντάλ ενός ισχυρού και ακούρατου συστήματος πέδησης με τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα.

Εντός στόχου
Αυτό το X1 έχει πιο νόημα να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στα προφίλ Comfort και Eco Pro, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει, ενώ οι επιβάτες του θα απολαύσουν το κορυφαίο τροχαίο και μια καμπίνα που δεν έχει τέλεια θέση οδήγησης αλλά εντυπωσιάζει με την ανθεκτικότητα, την εργονομία και τους χώρους για επιβάτες και μικρά αντικείμενα. Η μία για τις αποσκευές έχει μειωθεί από 505 lt των συμβατικών εκδόσεων σε 450 λόγω του χώρου που κλέβεται από την μπαταρία που είναι ιόντων λιθίου της τελευταίας γενιάς. Ακόμα κι έτσι, η κατοχή ενός ατόμου εξακολουθεί να είναι απρόσιτη από το μέσο άτομο.

BMW X1 xDrive25e

Στην τιμή των 46.850 €, αλλά ο εξοπλισμός που δεν σας αναγκάζει να ανακινήσετε τη λίστα των πρόσθετων, το υβριδικό X1 βρίσκεται στη μάχη του διαγωνισμού πολύ πιο ανταγωνιστικά από ότι το σχετικά ντεμοντέ σχέδιο αμαξώματος και ταμπλό μπορεί να σας αφήσει να φανταστείτε. Με άλλα λόγια, είναι μια κορυφαία επιλογή σε plug-in υβρίδια με τιμή προ φόρων κάτω από 40.000 € και λιγότερο από 40 g CO2 / km, τα οποία ειδικά χάρη στους ευνοϊκούς φορολογικούς κανονισμούς που τους συνοδεύουν, στοχεύουν κυρίως στην εταιρική χρήση .

Τι λέει το DRIVE
Το X1 xDrive25e είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από ότι το κάπως ντεμοντέ σχέδιο αμαξώματος και ταμπλό μπορεί να σας αφήσει να φανταστείτε. Για να είμαστε ακριβείς, σε επίπεδο υλικού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και κανέναν.
Τιμή από 46.850 €
Τεχνολογία PHEV, βενζινοκινητήρας 1.499 cc, i3, 12v, 2 VET, άμεσος ψεκασμός, turbo, VALVETRONIC, Double-VANOS, 125 PS / 5.000-5.500 rpm, 220 Nm / 1.500-3.800 rpm, ηλεκτροκινητήρας 95 PS, 165 Nm, μπαταρία 8,8 kWh (καθαρό), τετρακίνηση, αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων
Σε συνδυασμό εκτέλεση 220 PS, 385 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 6,9 “
Μέγιστη ταχύτητα 193 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 4,4 lt / 100 km *
Εκπομπές CO2 43 g / km (WLTP: 39 g / km)
Διαστάσεις 4.447 x 1.821 x 1.582 mm
Χώρου αποσκευών 450 λίτρα
Βάρος 1.745 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή, * DRIVE μετρήσεις με φόρτιση και έως και 100 km ανά ημέρα

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source