Πόσο διαρκούν τα φώτα LED και πόσο κοστίζουν;

ο LED Τα φωτιστικά (όχι μόνο τα φώτα ημέρας) είναι πλέον εγκατεστημένα σε πολλά αυτοκίνητα, ενώ πολλά ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό. ο τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι ότι φωτίζουν δραματικά καλύτερα από τους λαμπτήρες αλογόνου, καταναλώνουν λιγότερη ισχύ και διαρκούν περισσότερο. Δίνουν επίσης στο αυτοκίνητο μια πολύ πιο μοντέρνα και δυναμική εμφάνιση, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στο σχεδιασμό.

Δείτε επίσης: Τι καταστρέφει τις ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό;

Αλλά έχουν επίσης τα αρνητικά τους. Συνήθως δεν είναι επισκευάσιμα (δεν μοιάζουν με τα παλιά όπου αντικαθίσταται ένας λαμπτήρας), πράγμα που σημαίνει ότι εάν σπάσει, τότε απαιτείται ένα νέο φανάρι. στην πραγματικότητα το κόστος μπορεί να φτάσει τα 4.800 ευρώ (σύμφωνα με τη δημοσίευση της γερμανικής ADAC).

Τα πρώτα φώτα LED εμφανίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες, πρώτα στα φώτα φρένων (η τρίτη στάση) και μετά στα φλας, ενώ τώρα έχουν αντικαταστήσει εντελώς τα φώτα αλογόνου και το Xenon. Ειδικά η κορυφαία τεχνολογία LED Matrix αποτελούνται από πολλά μικρά ανεξάρτητα ελεγχόμενα LED, τα οποία παράγουν διαφορετικές ακτίνες φωτός. Σχετικά με τη διάρκεια ζωής τους, οι κατασκευαστές λένε ότι διαρκούν για πάντα, ωστόσο ένα 15 χρόνια είναι πιο ρεαλιστικό.

Δείτε επίσης: Τι είναι το φίλτρο GPF και πώς διαλύεται γρήγορα;

Φυσικά δεν έχουν αιώνια ζωή, γιατί με την πάροδο του χρόνου χάνουν τη φωτεινότητά τους. Εάν πέσει κάτω από το 70% της αρχικής τιμής, τότε τα LED είναι φθαρμένα και δεν ανάβουν τόσο πολύ. Τα LED είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία: όσο υψηλότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά. Σύμφωνα με την έρευνα ADAC, ο χρόνος λειτουργίας των προβολέων κυμαίνεται από 3.000 έως 10.000 ώρες, ενώ τα πίσω φώτα διαρκούν περισσότερο. Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνθήκες που καταστρέφουν τα LED, υπάρχει επίσης ο παράγοντας οδήγησης. Ένα μόνο μικρό χτύπημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα LED, πράγμα που σημαίνει άμεση αντικατάσταση.

Επί του παρόντος Δεν είναι δυνατή η επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων σε φώτα LED – τα περιβλήματα είναι σφραγισμένα και δεν έχει καθοριστεί διαδικασία επισκευής. Εάν για οποιονδήποτε λόγο το LED καίει, τότε το χέρι θα πάει πολύ βαθιά στην τσέπη. Ενδεικτικά, το κόστος για οπίσθιο φως LED σε ένα μικρό αυτοκίνητο κυμαίνεται μεταξύ 200-300 ευρώ και για εμπρός ανέρχεται σε 700-1.400 ευρώ. Για μικρό και μεσαίο Τα ποσά είναι 270-340 ευρώ αντίστοιχα και 1.200-1.800 ευρώ για ένα μεγαλύτερος είναι 420-600 ευρώ και 2.200-4.800 ευρώ. Δηλαδή, όσο κοστίζει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

Δείτε επίσης: Ξέρετε τι κάνει το κουμπί Αυτόματη αναμονή;

Source