Όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης Next.e.GO στην Ελλάδα

Η Enterprise Greece υπέγραψε μια “Επιστολή Προθέσεων Συνεργασίας” με την Next.e.GO, η οποία θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση μιας επένδυσης που σχετίζεται με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ποσό της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και 5.500 έμμεσες στο ευρύτερο οικοσύστημα υποστήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, εξωτερικής θερμοδιαμόρφωσης, τελικής συναρμολόγησης οχημάτων καθώς και ποιοτικού ελέγχου.

Επόμενο.e.GO

Όπως ανακοινώθηκε, η επένδυση θα προωθήσει την κυκλική οικονομία, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αειφόρος διαδικασία παραγωγής με βάση εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή θα βασίζεται στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών, φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Το αλουμίνιο είναι ένα βασικό υλικό στις κατασκευές, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με τη δυναμική εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Η εταιρία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, προκειμένου να προωθηθεί η χώρα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να προωθηθούν τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της.

Επόμενο.e.GO

Ο Επόμενο.e.GO είναι η μόνη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία με έδρα το Άαχεν. Μέσω της ιδιόκτητης τεχνολογίας 5G και μιας ειδικά σχεδιασμένης, καινοτόμου και δυναμικής πλατφόρμας BEV, το e.GO παρέχει στα ηλεκτρικά οχήματα έμφαση στον κύκλο ζωής και τις ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μια «αρχή συνεργασίας» και, ως εκ τούτου, έχουν προγραμματίσει τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της γερμανικής εταιρείας επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτή η επένδυση θα είναι μέρος των στρατηγικών έργων και του σχετικού πλαισίου κινήτρων, καθώς, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, το Next.e.GO θα επενδύσει στη δημιουργία Πανεπιστημιούπολη Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση των εγχώριων ανθρώπινων πόρων.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός των επόμενων 3 μηνών. Αναμένεται επίσης ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα.

Επόμενο.e.GO

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης σημείωσε:

“Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγει για τη χώρα μας με αυτήν τη συμφωνία. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ποσό της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να απασχολήσει αρχικά 1.000 υπαλλήλους. Με αυτήν τη συμφωνία, η Enterprise Greece υπογραμμίζει την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενίσχυσε την Οικονομική Διπλωματία. “Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την εφαρμογή της, αλλά και για τη διευκόλυνση άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωογονούν τον βιομηχανικό κλάδο παραγωγής στη χώρα μας. “

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος υπέγραψε αυτή τη συμφωνία για την ελληνική πλευρά, δήλωσε:

“Η σημερινή επιστολή πρόθεσης συνεργασίας που υπογράψαμε με την e.GO, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα και σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρα μας, αποδεικνύει στην πράξη αυτό που διεκδικούμε από την αρχή του την πανδημία, ότι η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων με σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. “Η Enterprise Greece συνεχίζει να εκτελεί το έργο της, να προσελκύει επενδύσεις και να βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες. “

Επόμενο.e.GO

Ο κ. Vezvaei, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε:

“Στο Next.e.GO SE εστιάζουμε στον πραγματικό κύκλο ζωής των προϊόντων μας. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το καινοτόμο σύστημα παραγωγής του, αλλά και τη θετική οικονομική επίδραση που προσφέρει στις χώρες υποδοχής της επένδυσης, αυξάνοντας απασχόληση, επισημαίνοντας την τεχνολογία και διευρύνοντας το οικοσύστημα των εταιρειών υποστήριξης. “Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές κοινότητες.”

Ο καθηγητής Hermann, Διευθύνων Σύμβουλος του Next.e. Ο Go, δήλωσε τα εξής:

“Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής e.GO Life 4.0 αφενός και τα ευέλικτα μοντέλα επιχειρηματικής συνεργασίας που προωθεί από την άλλη προσφορά Next.e. Go SE την ικανότητα να μεταμορφώνει την αστική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για κινητικότητα χωρίς άνθρακα ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. “Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.”

Επόμενο.e.GO

Το Next.e.GO Mobile SE ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh. Οι περίπου 450 υπάλληλοι της εταιρείας απασχολούνται σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, κατάλληλων για μικρές αποστάσεις. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται επί του παρόντος από την Ολλανδική ND Industrial BV, χρησιμοποιεί το μοναδικό της δίκτυο ερευνητικών εγκαταστάσεων και περισσότερες από 400 εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη RWTH Aachen του πανεπιστημίου με το ίδιο όνομα στη Γερμανία.

Από το 2018, το Next.e.GO Mobile SE αναπτύσσει και παράγει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή Aachen Rothe Erde.

Source