Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Με το νέο Corolla, η Toyota δεν γύρισε απλώς άλλη σελίδα στην ιστορία του διάσημου μοντέλου της. Έκλεισε τον προηγούμενο τόμο σε μια ντουλάπα και εκτύπωσε το νέο κεφάλαιο με … 3D εκτυπωτή. Και στην υβριδική έκδοση, οι αλλαγές σε σύγκριση με το Auris Hybrid είναι ακόμη πιο έντονες από ό, τι στις συμβατικές Corolla 1.2T.

Η υβριδική τεχνολογία δεν θεωρείται πλέον εξελιγμένη, αλλά η ιδανική λύση για τους περισσότερους αγοραστές. Υπάρχουν για πρώτη φορά δύο υβριδικές εκδόσεις, με βενζινοκινητήρα 1.8 και 2.0, αντίστοιχα. Το μικρότερο από αυτά, το οποίο δοκιμάζουμε εδώ, αναμένεται να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, κλέβοντας πελάτες από μοντέλα βενζίνης και ντίζελ.

Ίσως ενδεικτικό της μετάβασης του υβριδικού Corolla στο “mainstream” είναι ότι στο καντράν του βλέπετε ένα κανονικό ταχύμετρο, αντί του οικονομέτρου προηγούμενων υβριδίων Toyota – έως C-HR. Αλλά είναι αυτό το Corolla σίγουρα υβριδικό; Οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τη φύση του σετ κιβωτίου ταχυτήτων κινητήρα εξαφανίζονται πριν καν κάνετε το πρώτο βήμα.

Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Το Corolla Hybrid ξεκινά βασισμένο αποκλειστικά στον ηλεκτροκινητήρα 72 PS και 163 Nm. Και αν δεν πιέσετε το γκάζι αρκετά δυνατά, εξακολουθεί να κινείται μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να ξεπεράσει τα 40 km / h. Έτσι στο τέλος η ηλεκτρική λειτουργία διατηρείται για μεγάλο μέρος των αστικών κινήσεων. Κάτι που, εκτός από την οικονομία, διασφαλίζει επίσης την ειρήνη. Όταν ενεργοποιείται ο βενζινοκινητήρας 1.800 ίππων, το κάνει ομαλά, χάρη στις νέες βάσεις του. Το καταλαβαίνετε μόνο από τον ήχο και το γεγονός ότι το ταχύμετρο ξυπνά.

Τα δύο σετ κινητήρων συνδυάζονται όπως πάντα με ένα κιβώτιο e-CVT, αλλά λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Όταν δεν χρειάζεστε πολλή ισχύ, η ταχύτητα του βενζινοκινητήρα παραμένει χαμηλή. Και όταν ζητάτε τη μέγιστη επιτάχυνση, πηγαίνουν κατευθείαν έως περίπου 4.000 σ.α.λ. και από εκεί αυξάνονται σταδιακά. Έτσι, η αίσθηση δεν είναι τόσο αφύσικη όσο και τα άλλα υβρίδια της Toyota: Αναφέρεται περισσότερο στην επιτάχυνση ενός συμβατικού αυτοκινήτου με μεγάλη σχέση μετάδοσης, π.χ. 4ος.

Παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις και τον πλουσιότερο εξοπλισμό του, το Corolla ζυγίζει 1.390 κιλά, το οποίο είναι μόνο δέκα περισσότερα από το υβριδικό Auris, οπότε αναμένετε ότι η απόδοσή του δεν θα διαφέρει σημαντικά από αυτό. Και πράγματι, το 0-100 km / h γίνεται 11 “από 10,9”, ενώ η επανάληψη 50-110 km / h μειώνεται από 9,5 “σε 9,3”.

Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Είναι γεγονός ότι ένα ντίζελ ισοδύναμης ονομαστικής ισχύος έχει καλύτερους αριθμούς: το Ford Focus 1.5 EcoBlue 120 PS Αυτόματο χρειάζεται 9,9 “και 8,8”, και το VW Golf 1.6 TDI 115 PS DSG 10.3 “και 8.4”, αντίστοιχα. Το υβριδικό Corolla χάνει τη μάχη από το ίδιο στάβλο 1.2 Turbo (9,3 “και 8”). Στην πράξη, είναι πολύ πιθανό ότι μόνο όταν θέλετε να προσπεράσετε σε ανηφόρα ή να κινηθείτε με αρκετά υψηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο θα αναζητήσετε περισσότερη ισχύ.

Στα 130 km / h, ο θερμικός κινητήρας λειτουργεί σε περίπου 2.000 σ.α.λ. σε επίπεδο δρόμο και αυξάνει πάνω από 3.000 σ.α.λ. για να τον διατηρήσει σε πλαγιές. Σε συνδυασμό με προσεκτική ηχομόνωση και πολύ καλή ποιότητα οδήγησης, οι ενοχλητικοί θόρυβοι παραμένουν έξω από την καμπίνα, εξασφαλίζοντας μια άνετη οδήγηση.

Η ανάρτηση, που εφαρμόζεται από τα στηρίγματα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, προσφέρει καλή άνεση στους δρόμους της πόλης, παρά τους τροχούς 17 “. Το Corolla είναι επίσης αμετάβλητο στις ατέλειες των περιφερειακών δρόμων, ενώ έχει περιορισμένη κλίση όταν πιέζεται.

Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Το μπροστινό μέρος είναι πολύ δύσκολο να λυγίσει και το τιμόνι είναι πιο ακριβό από ποτέ, συνθέτοντας τελικά μια συμπεριφορά στο δρόμο που είναι από τις κορυφαίες στην κατηγορία. Η φύση του υβριδικού συστήματος φυσικά δεν αρκεί για να ανησυχείτε για την πρόσφυση των εμπρός τροχών. Ούτε όταν επιλέγετε το πρόγραμμα Sport που φέρνει μια ευχάριστη βελτίωση στην απόκριση του γκαζιού, αλλά χωρίς πρακτικό όφελος στην απόδοση.

Ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου, τελικά, ταιριάζει καλύτερα με το πρόγραμμα Eco. Ειδικά στην πόλη, όπου με προσεκτική οδήγηση, το υβριδικό Corolla απαιτεί λιγότερο από 5 lt / 100 km, είναι ασυναγώνιστο. Στην περίπτωσή μας, με την αναγκαστική χρήση των μετρήσεων, η κατανάλωση ήταν αρχικά πάνω από 6 lt / 100 km, αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε στα 5,7 lt / 100 km, τιμή χαμηλότερη από εκείνη των περισσότερων πετρελαιοκινητήρων της κατηγορίας.

Από άλλες απόψεις, το υβριδικό Corolla δεν διαφέρει από την έκδοση 1.2 Turbo που έχουμε ήδη δοκιμάσει. Το απλό ταμπλό καλύπτεται από μαλακό πλαστικό στη μεγαλύτερη του επιφάνεια, ενώ ικανοποιεί και στη συναρμολόγηση. Τα μάτια προσελκύονται κυρίως στην οθόνη 8 ιντσών του Infotainment που βρίσκεται στο κέντρο και πλαισιώνεται από φυσικά πλήκτρα, για ευκολότερη πλοήγηση στα μενού. Δεν είναι το πιο ενστικτώδες σύστημα που χρησιμοποιείται και, παραδόξως, δεν υποστηρίζει το Apple CarPlay ή το Android Auto σε οποιαδήποτε έκδοση υλικού.

Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Η θήκη στο μπροστινό μέρος της κεντρικής κονσόλας μπορεί να είναι μικρή, αλλά οι θήκες και το υποβραχιόνιο παρέχουν άφθονο χώρο για μικρά αντικείμενα. Το κάθισμα του οδηγού είναι σχετικά χαμηλό και, σε συνδυασμό με το όρθιο τιμόνι, δημιουργεί μια σπορ θέση οδήγησης.

Η ορατότητα προς τα πίσω είναι καλύτερη από ό, τι σε παρόμοιες διαστάσεις C-HR, αλλά όχι το πίσω τμήμα επιβατών. Πίσω από έναν οδηγό 1,90 m υπάρχει ελάχιστος χώρος για τα πόδια. Ο χώρος για το κεφάλι είναι ικανοποιητικός, αλλά το γεγονός παραμένει ότι η κάρτα ατού του νέου Corolla δεν περιλαμβάνει χώρο.

Με ονομαστική χωρητικότητα 361 lt, ο κορμός δεν ξεχωρίζει, αλλά στην πράξη δεν υστερεί από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, θα θέλαμε έναν διπλό πυθμένα που θα παρέχει επίσης μια επίπεδη επιφάνεια αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα.

Δοκιμή κίνησης: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λείπει από τη δοκιμαστική έκδοση Black Edition (25.645 €), η οποία προσθέτει το δίχρωμο σώμα στην ήδη πλούσια έκδοση Style (24.570 €). Αλλά ένα Corolla 1.8 Hybrid δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Το πλήρες πακέτο Safety Sense είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Το Active Plus 22.870 € που διαθέτει κλιματισμό διπλής ζώνης, κάμερα οπισθοπορείας, προσαρμοστικό cruise control και τροχούς 16 “, μπορεί να είναι το χρυσό τμήμα της γκάμας.

Οι θετικές εντυπώσεις που είχαμε με το νέο Corolla 1.2 Turbo επαναλαμβάνονται στην περίπτωση του 1.8 Hybrid. Εάν δεν χρειάζεστε το γρηγορότερο ή πιο ευρύχωρο hatchback για αυτά τα χρήματα, αλλά το πιο οικονομικό και ευκολότερο στη χρήση στην καθημερινή ζωή, ίσως να μην μπορείτε να βρείτε μια καλύτερη προσφορά.

Τι λέει το DRIVE
Με την οικεία οικονομία και την ευκολία χρήσης του, αλλά με λιγότερα χαρακτηριστικά, εξαιρετική ρύθμιση και πλούσιο εξοπλισμό, αυτό το υβριδικό είναι πιο ενδιαφέρον από ποτέ.
Τιμή Από 20.970 €
Τεχνολογία Βενζινοκινητήρας 1.798 cc, i4, 16v, 2 VET, μεταβλητός χρονισμός, Ηλεκτρικός κινητήρας 53 kW (72 PS), Συνδυασμένη απόδοση 122 PS / 5.200 rpm, 142 Nm / 3.600 rpm, συνεχώς μεταβλητό αυτόματο κιβώτιο
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 11.0 “
0-160 km / h 33,2 “
0-400 μ 17,8 “@ 127,2 km / ώρα
0-1.000 μ 32,7 “@ 159,6 χλμ / ώρα
50-110 χλμ / ώρα 9,3 “
50-80 χλμ / ώρα 3.9 “
80-110 χλμ / ώρα 5,6 “
110-140 χλμ / ώρα 9,3 “
Φρένα 100-0 km / h 38,8 μ
Μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση 5,7 lt / 100 χλμ
Εκπομπές CO2 76 g / χλμ
Διαστάσεις 4.370 x 1.790 x 1.435 mm
Χώρου αποσκευών 361 λίτρα
Βάρος 1.390 κιλά
DRIVE μετρήσεις με το κιβώτιο ταχυτήτων σε αυτόματη λειτουργία

Φωτογραφίες: Bright Pimp

Source