Το BMW Group φέρνει εκτύπωση 3D σε βιομηχανική κλίμακα

Το BMW Group κάνει το επόμενο βήμα στη συστηματική ενσωμάτωση της προσθετικής κατασκευής, με στόχο την κλιμάκωση της προσθετικής κατασκευής σε βιομηχανικά επίπεδα και την εισαγωγή της σε διάφορους τομείς, κυρίως στην ανάπτυξη και παραγωγή οχημάτων, με πλεονεκτήματα κόστους. Το BMW Group εκμεταλλεύεται πλήρως τα οφέλη της τεχνολογίας, προσφέροντας γρήγορη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων, ευελιξία σχεδιασμού και κατασκευή χωρίς πολύπλοκα εργαλεία.

Ο Daniel Schafer, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Ενσωμάτωσης Παραγωγής και Πιλοτικής Εγκατάστασης για το BMW Group δήλωσε:

Διαδικασίες όπως η προσθετική μας βοηθούν να επιταχύνουμε τους κύκλους ανάπτυξης και να φέρουμε τα οχήματά μας σε πιο ώριμο επίπεδο στη διαδικασία παραγωγής. Η τρισδιάστατη εκτύπωση μειώνει τους χρόνους παραγωγής εξαρτημάτων ενώ πληροί αυστηρά κριτήρια ποιότητας

Από τα μέσα του τρέχοντος έτους, το BMW Group κατασκευάζει μεταλλικά και πολυμερή εξαρτήματα για την Rolls-Royce. Η κατασκευή τους είναι ενσωματωμένη σε διάφορα μέρη της αλυσίδας διεργασιών και πραγματοποιείται σε διάφορες εγκαταστάσεις του παγκόσμιου δικτύου παραγωγής.

Αυτά τα αξεσουάρ προορίζονται για το σώμα και το χώρο επιβατών και είναι εξαιρετικά λειτουργικά και ανθεκτικά. Η ανάπτυξή τους βασίστηκε στη χρήση τους στην παραγωγή αυτοκινήτων BMW Group, στο Prosthetic Manufacturing Center της εταιρείας, το οποίο κατασκευάζει επίσης πολυμερή εξαρτήματα μέσω τεχνολογιών πολλαπλών jet fusion (MJF) και επιλεκτικής σύντηξης λέιζερ.

Στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut, τα μεταλλικά μέρη κατασκευάζονται τώρα με τήξη δέσμης λέιζερ. Στην παραγωγή, μεταλλικά μέρη που προέρχονται από τρισδιάστατη εκτύπωση τοποθετούνται σε αμάξωμα οχήματος με σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία – όπως π.χ. τα πολυμερή εξαρτήματα και το μεταλλικό υπόστρωμα για το πάνελ επένδυσης.

Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προθέσεις στην κατασκευή εξαρτημάτων καθορίστηκε στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του οχήματος. Οι μηχανικοί και οι εμπειρογνώμονες παραγωγής και υλικών εξέτασαν εκατοντάδες εξαρτήματα, εστιάζοντας στα οικονομικά οφέλη της νέας τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματα του βάρους και της γεωμετρίας σε σχέση με αυτά που παράγονται με συμβατικές μεθόδους.

Η επιλογή εξαρτημάτων για τρισδιάστατη εκτύπωση βασίστηκε σε μια σειρά κριτηρίων και απαιτήσεων, τα οποία προσδιορίστηκαν και μεταφράστηκαν σε “γλώσσα μηχανής” με τη βοήθεια επιστημόνων δεδομένων. Αυτό σηματοδότησε την αρχή ενός νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που επιτρέπει στο BMW Group να αναγνωρίζει ταχύτερα και παλαιότερα εξαρτήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Τα στοιχεία που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν κατασκευάζονται τώρα μέσω παραγωγικού σχεδιασμού, ο οποίος χρησιμοποιεί υπολογιστικούς αλγόριθμους για ταχεία εξέλιξη. Μέσω της συνεργασίας ειδικών και υπολογιστών, δημιουργούνται συστατικά που κάνουν βέλτιστη χρήση των υλικών στην παραγωγή.

Πολλές εφαρμογές είναι δυνατές χάρη στον παραγωγικό σχεδιασμό, ενώ οι τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι επίσης κατάλληλες για τη δημιουργία σύνθετων σχημάτων και κατασκευών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατες με συμβατικά εργαλεία.

Για το BMW Group, ο παραγωγικός σχεδιασμός οδήγησε σε χωρικά βελτιστοποιημένες λύσεις, όπου η μορφή και η λειτουργία έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Τα εξαρτήματα είναι περίπου 50% ελαφρύτερα από τα συμβατικά τους αντίστοιχα και κάνουν την καλύτερη χρήση του διαθέσιμου χώρου, όπως στην περίπτωση του αποσβεστήρα κορμού.

Από τον Ιούνιο, το BMW Group έχει συγκεντρώσει όλη την τεχνογνωσία του στο Κέντρο Προσθετικής λίγο έξω από το Μόναχο. Η νέα πανεπιστημιούπολη προσφέρει εκπαίδευση σε συνεργάτες από όλο τον κόσμο για τη χρήση νέων τεχνολογιών και φιλοξενεί την παραγωγή αυθεντικών συστατικών.

Σήμερα, το Κέντρο Αριστείας έχει έως και 80 συνεργάτες και χρησιμοποιεί ήδη περίπου 50 συστήματα επεξεργασίας μετάλλων και πολυμερών. Άλλα 50+ συστήματα λειτουργούν σε άλλες μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

.Source