Τι ισχύει για ιππασία σε σαγιονάρες ή χωρίς παπούτσια

242.401 Επισκέψεις στο άρθρο – Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/7/2020

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι βόλτες, τα λουτρά και οι καλοκαιρινές αποδράσεις έχουν αρχίσει για πάντα. Με τον υδράργυρο «αναρρίχηση» πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν στην άκρη κλειστά παπούτσια και δεν χωρίζουν σαγιονάρες για περπάτημα, οδήγηση, παραλία κ.λπ. Τι προβλέπει όμως ο Κώδικας Κυκλοφορίας για οδήγηση σε σαγιονάρες ή όταν ο οδηγός είναι ξυπόλυτος;

Η αλήθεια είναι … τίποτα σαφές! Στο άρθρο 13 του ΚΟΚ αναφέρεται ότι “ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων για να ενεργεί ελεύθερα στον απαραίτητο χειρισμό”. Επομένως, η κατάσταση περνάει διακριτική ευχέρεια κάθε αστυνομικού διενέργεια του ελέγχου.

Αλλά τι συμβαίνει σε περίπτωση που η οδήγηση με σαγιονάρες ή χωρίς παπούτσια θεωρείται παράβαση; Επικυρώνεται πρόστιμο 100 ευρώ και η άδεια οδήγησης αφαιρείται για έως και 30 ημέρες!

Βασικά, η οδήγηση με το – σύμφωνα με πολλά – απαραίτητα καλοκαιρινά αξεσουάρ (σαγιονάρες) ή χωρίς παπούτσια δεν είναι η καλύτερη και μπορούμε να πούμε ότι είναι επίσης επικίνδυνο, αφού το αίσθημα ότι το πόδι στο πεντάλ δεν είναι το σωστό, ενώ η παραμικρή “ολίσθηση” στο λάθος πεντάλ μπορεί να κοστίσει. Ειδικά με τα σαγιονάρες, το πόδι μπορεί να γλιστρήσει μεταξύ του γκαζιού και των πεντάλ φρένων αφήνοντας τα σαγιονάρες κάτω από τα πεντάλ και τη σόλα του ποδιού πάνω από το να δημιουργεί προσωρινή σύγχυση. Δεν χρειάζεται πολύ να κάνεις κακό!

Ετσι, για να κρατήσετε το κεφάλι σας ήρεμο, θα ήταν καλό να έχουμε ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια (σπορ ή όχι) στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε ακόμη και να επιστρέψετε από την παραλία ή μια βόλτα μπορείτε να τα φορέσετε και να οδηγήσετε ομαλά.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό;

Σύμφωνα με μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία στο εξωτερικό, ο κανόνας είναι περίπου ο ίδιος: “ορισμένες χώρες μπορεί να είναι πολύ αυστηρές σε αυτόν τον τομέα και να επιβάλουν πρόστιμο στον οδηγό εάν δεν φοράει κατάλληλα παπούτσια που του επιτρέπουν να οδηγεί το όχημά του σωστά.” Για παράδειγμα στην Ισπανία, σύμφωνα με την εταιρεία ενοικίασης Sixt, Απαγορεύεται η οδήγηση χωρίς παπούτσια ή με σαγιονάρες και επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ για αυτήν την παράβαση.

Source