Η “μάσκα” αυτοκινήτου της Honda φιλτράρει ιούς

Η Honda ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα νέο φίλτρο γύρης για το αυτοκίνητο, το οποίο είναι σε θέση να αποτρέψει την είσοδο σχεδόν όλων των αερομεταφερόμενων ιών στην καμπίνα. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία καλεί το φίλτρο Kurumask, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως μάσκα αυτοκινήτου, και μετά από δοκιμές διαπίστωσε ότι το νέο σύστημα φιλτραρίσματος αφαιρεί το 99,8% των σταγονιδίων που περιέχουν ιό εντός 15 λεπτών και το 99,9% οποιωνδήποτε ιχνών ιού μετά από 24 ώρες .

Ο Takaharu Echigo, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Kurumask, δήλωσε:

Θέλουμε να κάνουμε τους οδηγούς να αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι ακόμα και όταν διατηρούν τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους κλειστά σε κρύο καιρό.

Ένα από τα κύρια κίνητρα για την ανάπτυξη του νέου φίλτρου είναι ότι η Honda έχει αναπτύξει ένα όχημα που θα μεταφέρει με ασφάλεια τους ασθενείς Covid-19 χωρίς να μολύνει τον οδηγό της, καθώς τονίζει ότι η πανδημία ήταν η αιτία της παραγωγής αυτού του φίλτρου.

Το φίλτρο είναι ήδη διαθέσιμο στην ιαπωνική αγορά για το N-Box, με τη Honda να λέει ότι σκοπεύει να αναπτύξει γρήγορα το νέο φίλτρο και για τα άλλα μοντέλα της. Ωστόσο, το μόνο μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας φίλτρου είναι ότι το Kurumask είναι αποτελεσματικό μόνο για ένα έτος.

Το φίλτρο “Kurumask” τοποθετείται πάνω από το υπάρχον φίλτρο καμπίνας-αέρα και έχει μικροσκοπικές αιχμές στην επιφάνειά του, παγιδεύοντας ιούς και δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην καμπίνα. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης φίλτρων, αυτό είναι αποτελεσματικό έναντι τεσσάρων τύπων ιών, ο καθένας με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η έμπνευση για το φίλτρο / μάσκα είναι μια μελέτη από ερευνητές σε ένα πανεπιστήμιο που διαπίστωσε ότι τα φτερά λιβελλούλης για να διατηρούνται καθαρά έχουν μικροσκοπικές άκρες στην επιφάνεια που δεν επιτρέπουν στα σωματίδια να “καθίσουν” πάνω τους.

.Source