Πώς μπαίνει η μαγεία του Nissan GT-R στην ηλεκτρική εποχή

Η Naoki Nakada έχει σίγουρα πάθος για τα αυτοκίνητα. Ως ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς της Nissan, ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ορισμένων από τους πιο εμβληματικούς κινητήρες της μάρκας, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα VR38DETT που “γενναιόδωρα” προσφέρει την απόδοσή του στο R35 GT-R.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο βρυχηθμός των κινητήρων εσωτερικής καύσης που συγκλονίζει τη Nakada. Είναι ο ίδιος μηχανικός που ανέπτυξε τον αθόρυβο κινητήρα για το ηλεκτρικό LEAF της Nissan, το πρώτο ηλεκτρικά όχημα καθαρά μαζικής παραγωγής στον κόσμο.

Έχοντας εργαστεί και στα δύο άκρα του φάσματος, ο επόμενος στόχος του ήταν να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κινητήρες: την ταχύτητα και τη δύναμη ενός σπορ αυτοκινήτου και τη στιγμιαία ροπή ενός EV, καλωσορίζοντας έτσι την τεχνολογία του e-POWER. Νισάν.

Για τους λάτρεις των αυτοκινήτων υψηλής απόδοσης, το Nissan GT-R είναι ένας θρύλος, χάρη στον σπορ χαρακτήρα του και τον εξαιρετικό χειρισμό του σε υψηλές ταχύτητες.

“Όταν αναπτύξαμε το R35 GT-R, δεν αναζητούσαμε απλώς ταχύτητα, αλλά μια ικανοποιητική αίσθηση επιτάχυνσης”, δήλωσε ο Nakada. “Για τους οδηγούς GT-R, υπάρχουν μερικά που συγκρίνονται με την καταπληκτική αίσθηση που έρχεται με το να μπείτε στο ρυθμό.”

Μετά την ανάπτυξη του ηλεκτροκινητήρα για το Nissan LEAF, η Nakada ήταν αποφασισμένη να φέρει την εμπειρία GT-R στην επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων.

“Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη από άνθρακα κοινωνία, πρέπει να προωθήσουμε τα ηλεκτρικά οχήματα”, δήλωσε ο Nakada. “Ένα ηλεκτρικό όχημα από τη Nissan δεν πρέπει να είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά ευχάριστο και συναρπαστικό στην οδήγηση.”

Ένας κινητήρας που απομακρύνει τα εμπόδια στην ηλεκτρονική κινητικότητα

Η μετάβαση από την παραδοσιακή στην πλήρως ηλεκτρική κινητικότητα δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Μερικοί διστάζουν να πάρουν ένα EV, το οποίο έχει να κάνει με τα χιλιόμετρα με μία μόνο χρέωση, τοπική και περιφερειακή υποδομή χρέωσης και κόστος.

Συνειδητοποιώντας τα παραπάνω, η Nakada άρχισε να διασκεδάζει τις ανησυχίες των δυνητικών αγοραστών αναπτύσσοντας ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης που συνδυάζει τη συναρπαστική απόδοση ενός ηλεκτροκινητήρα με την ευκολία χρήσης ενός παραδοσιακού κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Αυτή είναι η φιλοσοφία της τεχνολογίας Nissan e-POWER.

Ενσωματωμένη απόδοση καυσίμου

Το Nissan e-POWER διαφέρει από τα τυπικά υβριδικά συστήματα, καθώς απλοποιεί τη λειτουργία του κινητήρα, με τον ηλεκτροκινητήρα υψηλής απόδοσης που παρέχει αποκλειστική ισχύ στους τροχούς.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου που τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό κινητήρα επαναφορτίζεται από έναν πολύ αποδοτικό, ενσωματωμένο κινητήρα εσωτερικής καύσης που λειτουργεί ως γεννήτρια ισχύος. Για τους οδηγούς, το e-POWER προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία υψηλής επιτάχυνσης, παρόμοια με αυτή ενός EV, χωρίς την ταλαιπωρία της φόρτισης. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας καθιστά την ηλεκτρική κινητικότητα διαθέσιμη σε πολλούς περισσότερους οδηγούς από ποτέ.

Η απόδοση καυσίμου βρίσκεται επίσης στην καρδιά του συστήματος e-POWER της Nissan, με τον κινητήρα να λειτουργεί με βελτιστοποιημένη ταχύτητα για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Ο κινητήρας ενεργοποιείται κυρίως σε υψηλές ταχύτητες κύλισης ή σε ανώμαλους δρόμους, όταν ο ήχος του κινητήρα μπορεί να καλυφθεί από τον θόρυβο του δρόμου. Αυτό διασφαλίζει ότι η οδηγική εμπειρία είναι, στα περισσότερα σενάρια οδήγησης, τόσο ήσυχη όσο ένα EV, σαν μια βόλτα στην πόλη.

“Το E-POWER μοιάζει με ένα απλό σύστημα που είναι εύκολο να αναπτυχθεί. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο”, εξηγεί ο Nakada. “Πρέπει να έχετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ χρήσης και παραγωγής ενέργειας, διασφαλίζοντας τον τέλειο χρόνο για το πότε ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί και ταιριάζει με τη χωρητικότητα της μπαταρίας με τον τύπο του αυτοκινήτου.”

Παρουσιάζοντας την τεχνολογία e-POWER στον κόσμο

Η Nissan κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το e-POWER με το μοντέλο Note για την ιαπωνική αγορά το 2016, ακολουθούμενο από το Serena e-POWER. Η επιτυχία των οχημάτων e-POWER είναι άνευ προηγουμένου, με τις πωλήσεις στην Ιαπωνία να προσεγγίζουν 500.000 αυτοκίνητα. Το 2020, το crossover Kicks e-POWER παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία και σε ορισμένες ασιατικές αγορές, επεκτείνοντας τις διαθέσιμες επιλογές της τεχνολογίας e-POWER.

Με την επέκταση του e-POWER σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής, με το ολοκαίνουργιο QASHQAI διαθέσιμο με το e-POWER, η Nakada είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη για να διασφαλίσει ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι βελτιστοποιημένο για οδήγηση. συνήθειες και συνθήκες κυκλοφορίας κάθε περιοχής:

“Θέλουμε να προσφέρουμε το e-POWER σε όσο το δυνατόν περισσότερους οδηγούς, το συντομότερο δυνατό. Με το e-POWER, τους προσφέρουμε μια πλήρη εμπειρία ηλεκτροκίνησης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση ενός κόσμου κινητικότητας ουδέτερου άνθρακα.”

Source