Δοκιμή κίνησης: Audi Q2 35 TFSI 150PS S Tronic

Το Audi Q2 είναι ένα από αυτά τα μοντέλα που δεν ήταν ποτέ σε άβολη θέση, να νιώσει πώς είναι να μην κυκλοφορήσει το χρώμα του στην αγορά. Από την κυκλοφορία του, υπήρξε ένα από τα λίγα premium B-SUV στην αγορά και διατηρεί καθόλου αμελητέο ετήσιο αριθμό πωλήσεων. Και τώρα, οι άνθρωποι της Audi έρχονται να προσφέρουν μια ενημερωμένη έκδοση, με μια πιο δυναμική εμφάνιση, προηγμένα ηλεκτρονικά και άλλες, μερικές μικρο-βελτιώσεις. Χαιρετίζοντας αυτήν την αλλαγή, ας δούμε σε ποιο βαθμό επηρεάζει ολόκληρη την εικόνα όπως τη γνωρίζαμε.

Οπτικά, οι κύριες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την επανασχεδιασμένη μάσκα, τους νέους προφυλακτήρες, τα τυπικά φωτιστικά LED (στην περίπτωσή μας LED-Matrix) και τον οπίσθιο διαχύτη. Σε αυτά, υπολογίστε μια επιπλέον δόση δυναμισμού – η οποία οφείλεται εν μέρει στους τροχούς ελαφρού κράματος, 18 ίντσες – λόγω της υπογραφής “S Line” του δοκιμαστικού αυτοκινήτου. Συνολικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο επιθετικό και ταυτόχρονα premium. Έτσι, θεωρείται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

audi q2

Πηγαίνοντας μέσα
Ένας παρατηρητής μπορεί επίσης να παρατηρήσει μικρές αλλαγές στο σχεδιασμό των αεραγωγών ή του επιλογέα ταχυτήτων. Αλλά μην ξεχνάμε, οι βασικές διαφορές έχουν να κάνουν με τα αναβαθμισμένα υλικά και, πάνω απ ‘όλα, με τα νέα ηλεκτρονικά είδη Audi.

Ένα από αυτά είναι η προσαρμοστική βοήθεια κρουαζιέρας, η οποία ενισχύει τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης του αυτοκινήτου και τη διατήρησή της σε λωρίδα κυκλοφορίας. Ένα άλλο είναι το προοδευτικό τιμόνι, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, ενώ το ένα τρίτο έχει να κάνει με την τελευταία έκδοση του infotainment της εταιρείας. Το ραδιόφωνο MMI plus έρχεται τώρα στάνταρ, με δέκτη DAB και οθόνη 7,0 ιντσών (και προαιρετικά 8,3 “). Ωστόσο, για κάποιο αόρατο λόγο, η Audi επιμένει να μην χρησιμοποιεί οθόνες αφής. Το infotainment λειτουργεί από τα σχετικά χειριστήρια, στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Δεν είναι αντικειμενικά δύσκολο, αλλά σαφώς υστερεί στην ευκολία χρήσης συγκριτικά. Ένα άλλο μειονέκτημα που βρήκαμε έχει να κάνει με την ασύρματη βάση φόρτισης μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων. Ο σχετικά μικρός όροφος του δεν ταιριάζει σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, οπότε για ορισμένους χρησιμεύει μόνο ως χώρος για μικρά αντικείμενα.

Ευτυχώς, τυχόν αποτυχίες τελειώνουν εδώ. Συνολικά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το εσωτερικό του Q2 διατηρεί ένα ισχυρό θετικό σημάδι. Το ψηφιακό ταμπλό 12,3 ιντσών, το σπορ τιμόνι, το τιμόνι τριών ακτίνων, η πλούσια μεταλλική ταπετσαρία και τα καθαρά δερμάτινα καθίσματα συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πλήρες και πλήρες σαλόνι. Το πίσω χώρο για τα πόδια των επιβατών μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν τα ψηλότερα, αλλά αυτό στο κάθισμα του οδηγού δεν πρέπει να έχει παράπονα.

audi q2

Στο δρόμο
Από τα πρώτα χιλιόμετρα το αυτοκίνητο δείχνει την ορμή του προς το δυναμισμό. Και αυτό βοηθά, εν μέρει, από τον ευκίνητο κινητήρα 150-ίππων, 150 ίππων που κρύβεται κάτω από την κουκούλα. Προσφέροντας άφθονη ροπή από πολύ χαμηλή και γρήγορη απόκριση στις σωστές εντολές πεντάλ, εξασφαλίζει καλή απόδοση (η Audi ανακοινώνει 0-100 km / h σε 8,6 “, τελική ταχύτητα 218 km / h) και δίνει μια ολόκληρη ζωή στο σύνολο. Ταυτόχρονα, χάρη στο σύστημα απενεργοποίησης του κυλίνδρου, το CoD, καταφέρνει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου, σε ρεαλιστική τιμή περίπου επτά λίτρων / 100 km για την καθημερινή ζωή. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμής, μετρήσαμε 7,5 lt / 100 km που είναι πάλι μια πολύ καλή τιμή.

Όσον αφορά το κιβώτιο ταχυτήτων, το γνωστό επτατάχυτο S tronic λειτουργεί αρμονικά με τον κινητήρα. Προσφέρει κομψές αλλαγές την κατάλληλη στιγμή, δεν συγχέεται, ενώ δίνει επίσης τη σειριακή εναλλακτική λύση, μέσω των κουπιών πίσω από το τιμόνι. Το τελευταίο προσφέρει μια καλή αίσθηση στο χειρισμό, αλλά είναι λίγο μικρό, οπότε δεν έχουν κάτι όσον αφορά την εργονομία.

Η επιλογή της έκδοσης εξοπλισμού S Line συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από σπορ ανάρτηση, χαμηλότερη από 10 mm. Έτσι, εάν ψάχνετε για απόλυτη άνεση και ποιότητα οδήγησης, δεν θα το βρείτε σε αυτήν την έκδοση. Το αυτοκίνητο μπορεί να μην χτυπά, αλλά μεταφέρει μέρος του εδάφους στο εσωτερικό του. Φυσικά, το Q2 δεν ήταν καν διάσημο στο παρελθόν για το «μαγικό χαλί» που αισθάνθηκε ότι προσφέρει, καθώς φέρνει περισσότερα σε ένα σπορ hatchback από ένα SUV.

Το άκαμπτο πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη σφιχτή ρύθμιση που έχει επιλεγεί και τα ελαστικά 215/50 R18 Continental, σαφώς ρέει προς δυναμισμό. Οι κλίσεις στις στροφές είναι περιορισμένες, ενώ η αίσθηση που παίρνει ο οδηγός είναι αυτή ενός δεμένου συνόλου, το οποίο τον προδιαθέτει να κινείται ομαλά, χωρίς απρόσμενες αντιδράσεις και χωρίς να αισθάνεται άβολα. Στα παραπάνω προστίθεται η λειτουργία της προοδευτικής διεύθυνσης, η οποία διατίθεται στάνταρ. Μιλάμε για ένα τιμόνι με μεταβλητό βήμα, το οποίο γίνεται πιο άμεσο καθώς αυξάνεται η γωνία περιστροφής. Στη λειτουργία του είναι πολύ ακριβό, αλλά για κάποιο λόγο, στο δυναμικό πρόγραμμα αποκτά ένα έντονο τεχνητό βάρος, το οποίο θα είναι πιο κουραστικό από αυτό που θα εμπνεύσει αυτόν που το υποστηρίζει.

Εκτός από τη δυναμική, ο οδηγός έχει τέσσερις ακόμη τρόπους στη διάθεσή του, αυτόματη, αποδοτικότητα, άνεση και ατομικό. Κάθε ένα από αυτά αλλάζει – όσο το δυνατόν περισσότερο – τα χαρακτηριστικά οδήγησης του αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου, μιλάμε για μια σειρά από τυπικά καθημερινά, έως αρκετά σπορ. Όσο για την τελευταία πινελιά, τα φρένα έρχονται να το δώσουν, τα οποία φαίνονται καλά στην αίσθηση και την αποτελεσματικότητα.

Συμπερασματικά
Το δεύτερο τρίμηνο, στη δοκιμαστική έκδοση, ξεκινά από 26.727 ευρώ (24.779 ευρώ για το επίπεδο βασικού εξοπλισμού). Αυτός ο αριθμός δεν είναι μικρός, αλλά είναι εντελώς ανταγωνιστικός, λαμβάνοντας υπόψη τι περιλαμβάνει, όσον αφορά τον εξοπλισμό. Απέναντι από αυτό θα δούμε πρώτα και κύρια το MINI Countryman, το οποίο διατίθεται στα ίδια επίπεδα. Αλλά είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και με διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού. Επομένως, στις δικές του μετρήσεις, το μικρό SUV της Audi θα συνεχίσει να παίζει σχεδόν απαράμιλλο στην κατηγορία του.

Τι λέει το DRIVE
Το ανανεωμένο Audi Q2 – για τα χρήματα που κοστίζει και στην κατηγορία του – παίζει μπάλα, σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Τα επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού, ο κινητήρας 1,5 λίτρων / 150 PS και οι μικρές βελτιώσεις στον τομέα της συμπεριφοράς του δρόμου το καθιστούν λίγο πιο λαμπερό, για όσους θέλουν μια ποιότητα και σπορ, μικρό SUV.

Τιμή Από 24.779 €
Τεχνολογία, Βενζινοκινητήρας 1.498 cc, i4, 16v, x 2EEK, turbo, άμεσος ψεκασμός, μπροστινή κίνηση, αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων
Εκτέλεση 150 PS / 5.000-6.000 rpm, 250 Nm / 1.500-3.500 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ / ώρα 8,6 “
Μέγιστη ταχύτητα 218 χλμ / ώρα
Μέση κατανάλωση* 7,5 lt / 100 km
Εκπομπές CO2 149-138 g / km (WLTP)
Διαστάσεις 4.208 x 1.794 x 1.508 mm
Χώρου αποσκευών 405-1,050 λίτρα
Βάρος 1.380 κιλά
Μετρήσεις κατασκευαστή. * Οδήγηση μέτρησης

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Source