Η Ελλάδα θα “κασκόλ” με φθηνό καύσιμο

Για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει εναλλακτικά καύσιμα, Ως το φυσικό αέριο και βιομεθάνιο, στην επίτευξη του στόχου των πιο πράσινων μεταφορών, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ηλεκτρονική εκδήλωση Blue Corridor. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η χώρα μας και στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών.

«Η αντικατάσταση των πιο «βρώμικων» συμβατικών καυσίμων“Δηλαδή, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης, από το” καθαρότερο “φυσικό αέριο, είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για τη χώρα μας να κάνει το άλμα στις πράσινες κινήσεις”, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας. Ειδικότερα, το φυσικό αέριο, όταν καίγεται, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον με περίπου 15% λιγότερες εκπομπές από τους κινητήρες ντίζελ και 25% λιγότερες εκπομπές CO₂ από τους πετρελαιοκινητήρες

Όπως σημείωσε στην ομιλία της, «στην Ευρώπη, η κίνηση με φυσικό αέριο είναι ήδη μια αναδυόμενη τάση, την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε». Στη χώρα μας, η χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για επιβατικά και ελαφρά οχήματα και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για βαρέα οχήματα, παρέχεται ήδη από το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ESEK), με στόχο τη μείωση των εκπομπών Ρύποι.

Μιλώντας για τα βήματα που είναι απαραίτητα για τη χώρα μας για να καλύψει το χαμένο έδαφος, η κα Σδόκου δήλωσε τα εξής: «Η αναπτυξιακή στρατηγική του δικτύου εφοδιασμού, η οποία είναι απαραίτητη για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στις μεταφορές, παρέχει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ένα δίκτυο 50 βενζινάδικων, εκ των οποίων 39 θα έχουν τη “σφραγίδα” του DEPA Commerce “. Στρατηγική βάσει της εκτίμησης, με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, ότι ο αριθμός των οχημάτων CNG τα επόμενα πέντε χρόνια θα φτάσει στη χώρα μας το 40.000 οχήματα. Αυτό είναι περίπου 0,7% της συνολικής αγοράς οχημάτων το 2025.

Επίσης, όπως είπε, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών προχωρούν στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία σημείων εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ).

«Στόχος μας είναι επίσης να βελτιώσουμε περαιτέρω τα εναλλακτικά καύσιμα. Στρέφουμε το βιομεθάνιο ή το ανανεώσιμο αέριο, το οποίο θεωρείται διεθνώς ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθιστώντας τα οχήματα που το χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά ουδέτερο.» Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την αγορά βιομεθανίου, τόσο για την ένεση στο δίκτυο φυσικού αερίου και για τη χρήση του ως καυσίμου μεταφοράς », δήλωσε η κα Σδούκου, σημειώνοντας ότι η χρήση της θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της αύξησης των ΑΠΕ στις μεταφορές στο 14% το 2030.

Στο πλαίσιο του οράματος για την ουδετερότητα του κλίματος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την προώθηση μιας οικονομίας που βασίζεται σε υδρογόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες μέρες, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας υπέγραψαν πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος, μη δεσμευτική, για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο Σημαντικό Πρόγραμμα Κοινού Ενδιαφέροντος – SEKEE (Σημαντικό έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος – IPCEI) στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας “Hydrogen Technologies and Systems”.

Η Ελλάδα θα

Source